Bouterse en Malontie benadrukken eenheid binnen Pamacca
15 Apr 2013, 03:00
foto
President Desi Bouterse wordt verwelkomd in Langatabiki. Op de voorgrond kapitein Johannes Amauten. Links dc Margaretha Malontie. Nog net zichtbaar haar collega Mavrick Boejoekoe van bestuursressort Pamacca. (Foto: Isaak Poetisi)


"Als de stamleden van Pamacca niet de koppen bij elkaar steken, zal het niet lukken de gewenste ontwikkeling tot stand te brengen". Districtscommissaris Margaretha Malontie van bestuursressort Tapanahony benadrukt de noodzaak tot het sluiten van de gelederen binnen de stam der Paramaccaners. Ook president Desi Bouterse wees zondag op de eenheid die nodig is om met de multinationals een gouddeal te sluiten. Het gaat om Surgold, een joint venture tussen Suralco en Newmont, dat in het gebied opereert.

Tijdens de krutu die zondag met de bevolking werd gehouden, blijkt dat de meningsverschillen rond de onderhandelingscommissie van de stam nog voelbaar zijn. Kapitein Johannes Amauten van Langatabiki hield, met instemming met de totale stamleiding, het staatshoofd voor dat Pamacca nog pal achter de onderhandelingscommissie staat onder leiding van Adriaan Adawde.

Duidelijkheid nodig
Bouterse staat ook stil bij een goede verstandhouding, organisatie en samenwerking binnen de Pamaccastam. "Het is voor de regering én de multinationals uitermate belangrijk dat er duidelijkheid komt over de onderhandelingscommissie", legt de president uit. Hij merkt op dat de bevolking eensgezind moet optreden. Verdeeldheid zal in het nadeel van de stam werken.

Saskia Babel overhandigt namens Pamacca een brief aan het staatshoofd waarin het verzoek wordt gedaan een oplossing te helpen brengen in enkele nijpende zaken. Gewenst is permanent transport voor de oversteek met de boot naar Langatabiki, een 's landbusverbinding naar Paramaribo, asfaltering van de weg naar de Oost-Westverbinding bij Moengo en de bouw van onderwijswoningen.

Zoeken naar oplossingen
"Ik ga geen belofte doen, maar Pamacca mag uitkijken naar de concrete oplossingen", zegt Bouterse. Hij stelt in het vooruitzicht de instelling van een fonds waarin Pamacca, de regering en Surgold elk met twee vertegenwoordigers zitting zullen hebben. Uit dit fonds kan onder meer kleine ondernemerschap worden gestimuleerd. "Als dit fonds goed beheerd wordt kan dit een flinke boost geven aan de gemeenschap", meent de president.

Kenneth Sloote van Bureau Volkscontacten, die deel uitmaakt van de presidentiële delegatie, benadrukt eveneens het belang van samenwerking. "Laten we de handen uit de mauwen steken en schuldvragen achter ons laten, zodat de kinderen en de seniorenburgers meekunnen profiteren van de rijkdommen in het gebied", stelt Sloote. "Het wachten is volgens hem op Pamacca om met voorstellen te komen. Er zal nimmer zaken aan de stam worden opgedrongen."

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May