Brug blij dat 12-urige werkdag uit gouddeals is verwijderd
15 Apr 2013, 07:00
foto
Vakbondsleider Freddy Brug


Freddy Brug, voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO), is blij dat de twaalf-urige werkdag uit de gouddeals is geschrapt. "Dit betekent dat wij brede maatschappelijke ondersteuning hiervoor hebben gekregen", zegt Brug aan Starnieuws. "Wij maakten ons echt druk om de sociale paragraaf".

Brug zegt dat nu de regering deze kwestie heeft geschrapt uit de overeenkomst, hierover verder onderhandeld zal worden met de directie van Iamgold/Rosebel Gold Mines. Deze kwestie is verwezen naar het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM). Er was voor drie jaar toestemming gegeven aan de multinational voor een twaalf-urige werkdag. Deze vergunning vervalt deze maand.

Betrokken worden bij evaluatie
"Wij willen bij de evaluatie betrokken worden. Deze kwestie is nog niet helemaal van de baan, maar het is een enorme opluchting dat De Nationale Assemblee, de regering, de vakbeweging en andere maatschappelijke groepen ondersteuning hebben gegeven aan de bond. Ook John Courtar, hoofd Medisch Bureau van ATM, heeft in een rapport gesteld dat de twaalf-urige werkdag negatieve gevolgen heeft voor de werknemers.

Nu de regering en assemblee op deze manier gereageerd hebben, heeft Brug hoop dat er verandering in deze situatie zal komen. Op basis van dit gegeven zal verder worden onderhandeld. Eerder heeft de directie van Iamgold gesteld dat de twaalf-urige werkdag niet ter discussie was. De bond voelt zich gesterkt door het besluit van de regering. Er zijn ook kritische kanttekeningen geplaatst over dat de werknemers verplicht zijn twee weken intern te blijven wonen op Rosebel, waarna ze een week naar huis mogen. Dit werkt ontwrichtend op het gezin.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May