Maduro nipt winnaar Venezolaanse verkiezingen
15 Apr 2013, 01:34
foto
Nicolas Maduro wint verkiezingen


Met 50.6 procent van de stemmen heeft Nicolas Maduro (50) de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Zijn rivaal Henrique Capriles was goed voor 49.1 procent. De uitslag is zojuist bekendgemaakt. De definitieve vaststelling moet nog volgen. Het verschil is volgens de kiescommissie 300.000 stemmen. Er zijn zo’n 19 miljoen geregistreerde Venezolaanse kiezers.

Maduro ziet zich geconfronteerd met grote uitdagingen. Hij zal zijn gezag proberen te bestendigen op een ongelijk regerende coalitie, waarbij hij de charisma van zijn mentor Hugo Chávez ontbeert. Ook zit hij zonder de gezonde staatsfinanciën waarop Chávez tijdens de verkiezingen van vorig jaar kon terugvallen.

Het is moeilijk te voorspellen hoe hij de dingen op zijn eigen manier zal doen. Net als veel hoge ambtenaren, was Maduro volhardend trouw aan Chávez en heeft hij nooit een andere mening in het openbaar geuit.

Bruggen bouwen
Voorstanders zeggen dat hij zijn achtergrond als vakbondsonderhandelaar gevormd tot diplomaat kan gebruiken om bruggen te bouwen, misschien zelfs met de Verenigde Staten van Amerika na spanningen tijdens het Chávez regiem van veertien jaar.

Tijdens zijn verkiezingscampagne liet Maduro echter weinig tekenen zien van zijn zachtere kant. Hij klonk vaak verontwaardigd, beschuldigde de oppositie van moordcomplotten tegen hem en stak hij de draak met het verhaal hoe de geest van Chávez hem in de vorm van een vogel had bezocht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May