Venezuela wacht op uitslag verkiezingen
14 Apr 2013, 20:53
foto
Venezolanen staan in de rij om hun stem uit te brengen. (Beeld: BBC)


Het is een kwestie van tijd voor de uitslag van de vandaag gehouden presidentsverkiezingen in Venezuela bekend zal zijn. Minder dan zes weken na de dood van president Hugo Chávez, zijn de Venezolanen vandaag naar de stembus gegaan om een nieuwe leider.

Het is de tweede keer in iets meer dan zes maanden dat de kiezers in het olierijke Venezuela hebben gestemd voor een nieuwe president. Chávez, die veertien jaar regeerde, vierde triomfantelijk zijn herverkiezing in oktober vorig jaar. Na zijn dood op 5 maart kondigden de autoriteiten nieuwe verkiezingen aan om zijn opvolger te kiezen.

De strijd gaat tussen Nicolas Maduro (50) van de Verenigde Socialistische Partij en Henrique Capriles (40) van de coalitie van oppositiepartijen. Chávez vroeg het Venezolaans volk in december om te kiezen voor Maduro, als hij zijn kankeroperatie niet mocht overleven.

19 miljoen kiezers
Capriles is de voormalige gouverneur van de staat Miranda. Vorig jaar verloor hij met tien procentpunten de verkiezingen tegen Chávez. Het was een aanzienlijke kloof, maar de dichtstbijzijnde die een oppositiekandidaat ooit bereikte om Chávez te verslaan tijdens zijn bewind.

Er zijn zo’n 19 miljoen geregistreerde Venezolaanse kiezers. Verkiezingen ambtenaren schatten dat zo’n 68 procent zijn stem heeft uitgebracht. Ook ver buiten de grenzen van Venezuela is er gestemd op de diplomatieke posten van het land over de hele wereld.

De Nationale Kiesraad van het land zegt dat meer dan 100.000 Venezolanen zijn geregistreerd om te stemmen in het buitenland op diplomatieke vestigingen in 88 landen. Alleen al in de Verenigde Staten van Amerika zijn meer dan 37.681 Venezolanen geregistreerd om te stemmen.

Verkiezingen soepel verlopen
Naast vertegenwoordigers van nationale organisaties die als waarnemers fungeren, zegt de Nationale Kiesraad dat er 170 buitenlanders zijn uitgenodigd om getuige te zijn van de verkiezingen in Venezuela. In de internationale groep zitten de delegaties van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties en de in Atlanta gevestigde Carter Center.

Intussen hebben de staatsmedia gemeld dat de autoriteiten 18 mensen hebben opgebracht wegens vermeende electorale misdaden. Het onderzoek duurt voort. Over het geheel zijn de verkiezingen soepel verlopen zonder grote incidenten, zeggen verkiezingsfunctionarissen. “Het is volledig normaal verlopen, met een totale kalmte,” zegt Sandra Oblitas van de Nationale Kiesraad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May