Paneldiscussie PALU: 'Criminaliteit een middel van bestaan'
14 Apr 2013, 00:00
foto
De jurist Irvin Kanhai tijdens de inleiding over criminaliteit en jongeren in het partijgebouw van de PALU.


Criminaliteit is een middel van bestaan en de hele samenleving moet eraan meewerken om dit terug te draaien. Tot deze conclusie kwam het panel tijdens een discussie georganiseerd door PALU-jongeren. De inleiding werd verzorgd door de jurist Irvin Kanhai die met cijfers en ervaring in zijn praktijk liet zien hoe het gesteld is met de jongeren en de criminaliteit.

Kanhai droeg twee oplossingsmodellen vrijdagavond aan in het partijcentrum van PALU 'Bun Dyari'. Eén is het bouwen van meer gevangenissen en het verzwaren van de straffen. Het andere voorstel is dat de samenleving de handen uit de mouw steekt, bij zichzelf te rade gaat en haar kijk op criminaliteit bijstelt. "Laten we wederom de sterke buurtorganisaties oprichten", pleitte Kanhai.

Spannend
"In de jaren 80 waren we al begonnen en ze hebben hun nut bewezen. Toen is het afgebouwd. En juist uit die buurten komen de jonge criminelen vandaan." De advocaat merkte op dat de samenleving het criminele spannend vindt: "We gaan voor de televisie zitten wachten om het te zien. Bepaalde politici en mediahuizen hebben er baat bij want het verhoogt de kijk- en de leescijfers".

De presentatie en de discussie waren afgebakend tot berovingen. In het panel zaten Lilian Ferrier, Hesdie Zamuel, Edwin Marshall en Robby Berghout. Zij waren het er allemaal over eens dat de sleutel tot verandering in de opvoeding zit. Er moet wat gedaan worden aan het materialisme bij mensen, en dat vaders hun verantwoordelijkheden moeten oppakken. Van jongs af moeten de vaardigheden bijgebracht worden om te kiezen voor rolmodellen en om verantwoordelijk te zijn, stelde het panel voor. "We leren onze kinderen niet om verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuzes, uitlatingen en gedrag" merkte Ferrier op. "Kijk maar naar de assembleeleden die de verantwoordelijkheid op elkaar afschuiven. Dat is niet het gedrag van rolmodellen".

Meer aandacht op school
Er werd voorgesteld om wederom vakken op scholen in te voeren die onderwijzen in levensbeschouwingen. Moraal en ethiek zijn goede leidraden om van het criminele pad af te blijven. Ook moet men ervoor waken dat alle criminelen gelijke straffen moeten krijgen. "Ook zij die langs slinkse wijze aan duizenden hectares grond komen terwijl er geen terrein is voor die gezinnen die maar een stukje nodig hebben om te wonen", gaf Robby Berghout mee.

Volgens de gepresenteerde cijfers neemt het aantal berovingen jaarlijks toe in alle districten. Paramaribo en Wanica hebben het meest te verduren. De meeste criminelen zijn tussen de twintig en dertig jaar en voor een groot deel afkomstig uit eenoudergezinnen. "Dit zijn jonge mensen die eigenlijk moeten studeren en of werken aan een carrière" concludeerde Kanhai. "Justitie richt zich op aanhouden, straffen en slachtofferbegeleiding. Dat is ook goed maar laat de maatschappij zijn deel doen om het tij te keren."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May