Bouterse: Er is genoeg goud voor acht mijnen
13 Apr 2013, 03:00
foto
Coalitieleider Ronnie Brunswijk feliciteert president Desi Bouterse met de aanname van wijziging van de delfstoffenwet. De regering kan nu de deal aangaan met Iamgold voor uitbreiding van de goudmijn.


President Desi Bouterse zegt dat hij er trots op is dat ondanks felle discussies uiteindelijk met diverse wijzigingen de regering toestemming heeft gekregen om de gouddeal te sluiten met Iamgold. "Wij participeren met 30% in deze overeenkomst. Suriname kan wel acht mijnen opzetten. Tussen Merian en Sabajo Hill alleen is er 20 miljoen troy ounce aan goud", heeft het staatshoofd vannacht meegedeeld in De Nationale Assemblee.

Bouterse merkt op dat mensen waarschuwen dat er risico's worden genomen. Hij haalt aan dat als de multinational acht honderd miljoen dollar kan investeren, "waarom zou Suriname dan niet mee kunnen doen met 25%. De geschiedenis zal ons zeker gelijk geven". De president vindt dat er fundamentele zaken aangekaart zijn door assembleeleden. Daarom is het nodig dat het onderhandelingsteam opnieuw om de tafel gaat zitten met Surgold (joint venture tussen Newmont en Suralco). Er moet nog overeenstemming worden bereikt over aanpassingen die voorgesteld zijn door het parlement.

Opleiding belangrijk
Een van de belangrijke zaken die moet plaatsvinden is dat jongeren worden opgeleid. Suriname moet verder kennis opdoen, "waardoor wij net zo goed worden als de onderhandelaars van de multinationals". De president vindt dat met gehaaste spoed opleidingen en trainingen moeten worden gegeven aan jongeren. Hij merkt op dat ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan terechte opmerkingen heeft gemaakt over het energievraagstuk. "Dat heeft ons ook veel kopzorgen gegeven", geeft Bouterse ruiterlijk toe. Deskundigen van binnen- en buitenland zijn erbij gehaald om de energieprijs te bepalen voor de Iamgold-deal.

Diverse assembleeleden, en tot het laatste moment de oppositie, hebben gevraagd om de lijst van mensen die concessies hebben gekregen voor exploitatie van goud in de 'Area of interest'. Bouterse belooft dat deze lijst verstrekt zal worden aan De Nationale Assemblee. De president bedankt de commissie van rapporteurs, onder leiding van Rabin Parmessar, die bergen werk heeft verzet. Ook anderen, zoals de Vereniging van Accountants, worden meegenomen in zijn dankwoord. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is een week uitlandig. Zij denkt dat de vergadering op 23 april voortgezet zal kunnen worden, wanneer de regering al overeenstemming heeft met Surgold over de wijzigingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May