Bestanden Nationaal Archief nu via website toegankelijk
13 Apr 2013, 14:30
foto
Een medewerker van het NAS drukt op de knop waarmee de website van het archieforgaan live gaat.


Het publiek kan op de website van het Nationaal Archief Suriname (NAS) de digitale bestanden bestuderen die informatie geven over onder meer doop, huwelijk en overlijden in Suriname in de zeventiende eeuw, oude notariële archieven en het bevolkingsregister voor de kolonie Suriname.

Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad, de nationale archivaris zegt, dat hoewel er nog veel verbeterd moet worden aan de site, men er al terecht kan voor informatie. “Het is vandaag ook drie jaar geleden dat het nieuw archiefgebouw in gebruik werd genomen. Binnen niet al te lange tijd zal de elektronische link nog meer mogelijkheden bieden. Het NAS heeft de afgelopen jaren veel werk verzet. Er komen binnenkort nog meer opleidingen om zo de kwaliteit van het archiefwerk verder te verbeteren”, zei Tjien Fooh-Hardjomohamad, bij de lancering van de website.

Openbare archieven
De eerste Surinaamse archieven die door Nederland zijn teruggeven aan Suriname, zijn online beschikbaar gesteld. Het gaat om doop-, trouw- en begraafboeken van Suriname 1662- 1838, notariële archieven van Suriname 1828 – 1845 en de samenstelling van het Bevolkingsregister voor de kolonie Suriname (Eerste Algemene Volkstelling Suriname 1921).

Deze archieven zijn volgens de Archiefwet, openbaar voor het publiek. De originele archieven zijn in 2010 teruggeven aan Suriname en dus ook beschikbaar in de studiezaal van het NAS. De digitale bestanden die online zijn geplaatst, kunnen ook worden geraadpleegd op de website van het Nationaal Archief Nederland. Het maken van print-outs is echter niet mogelijk, zegt de voorlichting van Binnenlandse zaken (Biza).

Na de eerste drie archieven zullen de overige archieven gefaseerd online worden geplaatst. Het publiek kan naar de website van het NAS via www.gov.sr. Daar kiest men voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en dan voor Diensten. Vervolgens gaat men naar het Nationaal Archief Suriname, legt de Biza-voorlichting uit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May