Hans Chitoe: ‘Ik heb alle wegen bewandeld voor de concessie’
12 Apr 2013, 15:20
foto
Hans Chitoe is algemeen directeur van Ortalis Resources NV. Sarwankoemar Ramdajal staat bij KKF ingeschreven als directeur.


Hans Chitoe, algemeen directeur van Ortalis Resources NV, zegt aan Starnieuws dat hij alle wegen normaal heeft bewandeld om de concessie van 8300 hectare in het district Marowijne te krijgen voor zijn werkzaamheden. Volgens hem is de aanvraag het afgelopen jaar gedaan, nadat bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) geïnformeerd was over vrij domein in het gebied.

Chitoe merkt op dat de stukken opgemaakt werden en dat er advies uitgebracht moest worden door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosheer (RGB) en de districtscommissaris (dc) van Marowijne. “Binnen korte tijd had RGB positief geantwoord, terwijl de dc niks van zich had laten horen. Toen heeft minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, het afgelopen jaar, een besluit genomen. Wij kregen de beschikking en we hebben aan alle verplichtingen, zoals de wet dat voorschrijft, voldaan. De NV heeft ‘kleine mannen’ en er zijn daarom 500 aandeelhouders”, deelt Chitoe mee. Deze concessie aan de Pakirakreek maakt deel uit van de ‘Area of interest’ van Surgold. Assembleelid Marinus Bee (A Combinatie/ABOP) bracht deze zaak aan het rollen in het parlement.

Investering van US$ 5 miljoen
Volgens de algemeen directeur is een geoloog bezig na te gaan welke delfstoffen in het grondgebied voorkomen. Uit voorlopige constatering kan alvast gesteld worden dat het om goud, mica, Surinamiet en andere delfstoffen gaat. De economische waarde van Surinamiet moet nog vastgesteld worden. Chitoe benadrukt dat de eerste investering voor exploratie ruim US$ 5 miljoen is. “Met dit project zal er veel werkgelegenheid worden gecreëerd. Ook gaan wij deskundigen moeten ‘importeren’ voor werkzaamheden. Na drie maanden komt het geologisch rapport uit en dan kunnen wij overgaan tot werkzaamheden op het grondgebied”, legt Chitoe uit.

Ook parlementariër Ronnie Brunswijk (A Combinatie/ABOP) heeft een grote concessie, vlak naast Ortalis Resources NV in het gebied. Deze staat geregistreerd onder de naam Robruns Resources NV. Op deze concessie wordt er voornamelijk goud gewonnen. Chitoe vindt dat de heisa die in het parlement is ontstaan niet nodig is, omdat hij de normale weg bewandeld heeft en aan alle vereisten heeft voldaan.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May