Simons verdaagt rumoerige assembleevergadering
11 Apr 2013, 17:19
foto
Oppositieleden ontevreden over de beantwoording. (Beeld: DNA.sr)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de vergadering rond vijf uur vanmiddag abrupt verdaagd naar morgen half tien. De oppositie gilde door de zaal omdat ze niet tevreden is met antwoorden van minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen over 'Area of Interest'. Hoewel Surgold en Iamgold geen exclusieve rechten meer zullen hebben, worden er volgens assembleeleden diverse concessies uitgegeven in het gebied van interesse.

De oppositie heeft er ook moeite mee dat zonder een haalbaarheidsstudie de regering een overeenkomst wil sluiten met de goudmaatschappijen. Hok hield de assemblee voor dat in de mijnbouwwet een haalbaarheidsstudie geen vereiste is. Toch heeft de regering dit opgenomen. Gaandeweg zullen er zaken verder worden aangepakt.

Uitverkoop
Vooral Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh heeft zich behoorlijk opgewonden. "U bent bezig de belangen van het land te verkopen aan de multinationals", gooide hij minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen voor de voeten. Hok merkte op dat hij juist belangen van het land veilig stelt. Hij had diverse malen aangegeven dat "het goud van Suriname is, maar hoe haal je dat eruit".

Hij benadrukte dat er ook enorme investeringen nodig zijn om een eigen goudmijn te ontwikkelen. Dat wil de regering op termijn doen, maar nu is het niet haalbaar volgens hem. De fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, hield Simons voor dat de oppositie extra ruimte krijgt, terwijl er buiten de commissie van rapporteurs om geen spreektijd meer is. Hij haalde aan dat de regering minstens negen voorstellen heeft overgenomen en toch is de oppositie niet tevreden. Simons merkte op dat Randjietsingh ruim vier uren zijn zegje heeft gedaan, maar hij blijft ontevreden. Toen er niet meer geluisterd werd, besloot Simons de vergadering te verdagen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May