Jonge bokstalenten klaargestoomd voor nationaal toernooi
11 Apr 2013, 21:00
foto
Trainer en scheidsrechter Ricardo Huiswoud waakt ervoor dat de jonge boksers niet overenthousiast worden. (Foto: Ivanildo Samon)


Jeugdige boksers uit Albina, Para en Paramaribo-Zuid maken zich op voor de nationale wedstrijden op 20 april. In het multifunctioneel centrum te Onverwacht namen jongens en meisjes het gistermiddag tegen elkaar op tijdens een sparringmeeting.

Het zijn de eerste nationale wedstrijden in de afgelopen 32 jaar. “In 1981 zijn voor het laatst nationale wedstrijden gehouden,” zegt voorzitter Remie Burke van de Surinaamse Boksbond aan Starnieuws. In totaal waren 37 jonge boksers bezig zich technisch en fysiek voor te bereiden.

Scheidsrechter en trainer Ricardo Huiswoud moest vaak ingrijpen om de vurige vechters tot kalmte aan te manen, zodat ze er niet te hard tegenaan gingen. “Het gaat niet om het hard slaan, maar om de geleerde technieken uit te proberen,” vermaande hij herhaaldelijk. Vooral de dameswedstrijden waren pittig en vielen reuze in de smaak.

Wedstrijdritme
In totaal 12 ontmoetingen kwamen de boksers tegen elkaar uit in leeftijdsgroepen variërend van 13 tot en met 21 jaar, waaronder drie damesgevechten. Een kleine groep toeschouwers uit Para, die de flinke regenbui van die dag had getrotseerd, kon genieten van mooi bokswerk en vuurden hun dertien deelnemende districtsgenoten aan. De tien boksers uit Paramaribo wonnen al hun partijen. Voor het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken was deze ontmoeting bedoeld om de jeugdigen het wedstrijdritme op te pakken in aanloop naar de nationale wedstrijden. Uit Albina waren er vier deelnemers.

Deze groep boksers komt voort een project van het ministerie met inzet van de Cubaanse trainer Lazaro Lugo. Hij is samen met de Boksbond sinds mei 2011 bezig talenten te identificeren en te trainen. In mei 2012 begon hij met Surinaamse trainers in stad en districten aan de selectie die nu klaarstaat voor het nationaal evenement.

Burke legt uit dat er in februari en november 2012 warming-up wedstrijden voor alle boksscholen in Suriname waren georganiseerd. “Op 20 april zullen wij na ruim 32 jaren weer nationale wedstrijden houden en we zijn er klaar voor,” voegt hij eraan toe. De oudere gevestigde boksscholen en de nieuwe talenten zullen het tegen elkaar opnemen in een strijd om de hoogste lokale eer en voor doorstroming naar het internationaal strijdtoneel later dit jaar.

Ivanildo Samon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May