Bee wil onderzoek naar concessies in ‘Area of Interest’
11 Apr 2013, 00:00
foto
Parlementariër Marinus Bee (A Combinatie/ABOP)


Parlementariër Marinus Bee (A Combinatie/ABOP) wil dat de regering het parlement informatie geeft over de recente concessies die uitgegeven zijn in het ‘Area of Interest’ gebied. Surgold en Iamgold hebben beide een gebied waarin ze interesse hebben naast de concessie die zij hebben. Bij de parlementariër bestaat het vermoeden dat personen die voorkennis hadden over de deal met Iamgold, concessierecht hebben gevraagd en dat ook hebben gekregen. De regering geeft donderdag antwoord op de vragen die gesteld zijn in de eerste ronde door het parlement.

Bee zegt aan Starnieuws het vermoeden te hebben dat hier sprake is van speculatie met concessierechten. “Ik wil daarom van de regering weten wanneer deze concessies zijn uitgegeven. En als mijn vermoeden klopt, wil ik dan ook weten wat de relatie is van deze nieuwe concessiehouders met het onderhandelingsteam dat gesprekken heeft gevoerd met Iamgold”, zegt Bee.

Speculanten
De 'Area of Interest' in de deal met Iamgold beslaat een doorsnede van iets meer dan 45 kilometer. De vrees bij Bee en ook andere parlementariërs is dat deze speculanten met voorkennis concessierechten hebben gekregen in het gebied. Zij zijn niet van plan mijnbouwactiviteiten te ontplooien maar wachten hun kans af om met Iamgold te onderhandelen en onder voorwaarden hun concessierechten af te staan of te verkopen aan de maatschappij.

Hoewel net als bij grondhuur de verkoop van grond of concessierechten niet is toegestaan, kan het toch dat speculanten in de 'Area of Interest' hun rechten of mijnbouwactiviteiten aan Iamgold verhandelen. Volgens verschillende parlementariërs is daar er nu al sprake van. Verhandelen van concessierechten is volgens Radjkoemar Randjietsingh fractieleider van het Nieuw Front indirect strafbaar gesteld.

Heet hangijzer
De zogeheten 'Area of Interest' is een veel besproken onderwerp tijdens de behandeling van de conceptovereenkomsten van de staat met Iamgold en Surgold. Niet alleen de oppositie maar ook coalitieleden beginnen zich steeds meer negatief uit te spreken hierover.

André Misiekaba Mega Combinatie /NDP zei dat hij pertinent tegenstander is van een 'Area of Interest' in de deals. Net als andere leden van het parlement vindt hij dat Suriname veel rechten weggeeft aan de multinationals. In de overeenkomsten is namelijk opgenomen dat Suriname geen enkele rechten ontleent aan deze gebieden en alle delfstoffen die daarin voorkomen worden overgedragen aan de multinational. Suriname zal wel moeten participeren in de operationele kosten bij het exploiteren van deze gebieden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May