Belastingstelsel niet in staat gouddeals te controleren
10 Apr 2013, 07:00
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina


Suriname heeft niet de beschikking over een effectief en internationaal gericht belastingstelsel om op een doeltreffende manier controle uit te oefenen op de voorgenomen gouddeals met Iamgold en Surgold. Belastingdeskundige en parlementariër Ronny Asabina (fractieleider BEP), die hiervan melding maakt, noemt het een schande dat Suriname al zo lang zaken doet met multinationals, maar niet zorgt voor een goede controle in de deals. In de fiscale paragrafen in de conceptovereenkomsten blijkt weer eens deze tekortkoming.

Bij de hearings die de parlementaire commissie had met de Surinaamse accountantsvereniging heeft die ook dezelfde kritiek laten horen als Asabina. De parlementariër zegt dat in de geschiedenis van deals met multinationals als Suralco, Billiton, Rosebel Goldmines en ook Staatsolie er nauwelijks sprake is geweest van een boekhoudonderzoek. “Ik hou mijn hart vast. Een ding is zeker, ons belastingstelsel vertoont nog te veel tekortkomingen. De wettelijke bepalingen zijn ouderwets en beantwoorden dus niet aan de hedendaagse eisen, ontwikkelingen, omstandigheden en tijdsgeest”, betoogde Asabina bij de behandeling van de concept overeenkomsten in het parlement dinsdag.

Creatief boekhouden
Een groot probleem is volgens Asabina de overheersende norm bij de fiscale winstbepaling, van het begrip goed koopmansgebruik, geen fiscale rechtsbescherming. De vraag is dan ook op welke wijze en in welke mate het belastingstelsel, inclusief de bemensing van de organisatie, voldoende garantie biedt voor een gezonde, efficiënte en effectieve uitvoering van deze overeenkomsten. “Wij hebben geen belastingverdrag met de landen vanwaar de moedermaatschappijen van de uitvoerders van de overeenkomsten komen. Overigens is Surgold geen belastingplichtige die naar Surinaams recht is opgericht”, stelde Asabina.

Volgens de spreker is in Suriname meer sprake van het fenomeen van creatief boekhouden van grote bedrijven inclusief multinationals. “Het is iets dat onze schatkist parten kan spelen. Wij willen dan ook bijzondere aandacht vragen voor de bemensing, met name de kwalitatieve bemensing van een rechtshandhavende instantie als de Belastingdienst. U hebt bekwame accountants nodig om multinationals te onderzoeken”, hield Asabina de regering voor. Hij stelde voor mijnbouw fiscalisten in te huren en een registeraccounts die gespecialiseerd zijn op de mijnbouwindustrie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May