Niet veel over van gouddeals in eerste ronde voor DNA
10 Apr 2013, 00:00
foto


De conceptovereenkomsten tussen de staat Suriname en de multinationals Iamgold en Surgold, zijn gehavend uit de eerste ronde van het parlement gekomen. De assemblee heeft ferme standpunten ingenomen. De ‘Area of interest’ en de twaalf-urige werkdag zijn niet acceptabel voor coalitie én oppositie. “Ik ben hier tegen!", zei André Misiekaba zonder doekjes erom heen te winden, dinsdagavond.

Zoals de kaarten nu op tafel liggen, moet er opnieuw onderhandeld worden met de buitenlandse giganten. De oppositie wil dat de regering met nieuwe concepten naar het parlement komt. Vanuit de coalitie is naast de gebruikelijke verdediging ook kritiek geleverd op deze deals. Voorzitter Rabin Parmessar van de commissie die deze gouddeals heeft voorbereid voor de openbare behandeling kon zich meermalen terugvinden in de kritiek van de oppositie. Assembleevoorzitter Jenny Geerlings-Simons heeft de regering dan ook een aantal aandachtspunten uit de discussie meegegeven waarvan het parlement vindt dat er wijzigingen moet komen.

Vraagteken bij financiën
Bij de behandeling dinsdag bleef Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) stil staan bij het financiële plaatje. Weer was er de indringende vraag naar waar Suriname US$ 402 miljoen vandaan gaat halen om in de deals te participeren. Jessurun zei dat in de conceptovereenkomsten nergens een goede uiteenzetting is gegeven over de financiële mogelijkheden. Hij hield het college voor dat Suriname met het voornemen om het geld te gaan lenen op de internationale kapitaalmarkt, uiteindelijk veel meer dan de US$ 402 miljoen en ook aanzienlijk meer dan Surgold zal investeren. Jessurun meent dat lenen op de internationale kapitaalmarkt Suriname met een rating van BB- het geld alleen krijgen tegen een rente van minstens 7 procent. “Hoe denkt de staat dat terug te betalen”, wil Jessurun.

In de Surgold deal staat Suriname tegenover een combinatie van multinationals Newmont en Suralco. Newmont is de grootste partner hierin. Deze maatschappij heeft en internationale rating van BBB+. Volgens Jessurun kan de multinational hiermee makkelijker en voordeliger aan kapitaal komen op de internationale markt, met een rentee van 3 procent. De parlementariër vindt dat om deze scheve verhouding Suriname in de overeenkomst naar mogelijkheden moet zoeken om zijn investeringsaandeel via Newmont te betrekken op de internationale kapitaalmarkt. Evenals fractiegenoot Ronald Venetiaan stelde Jessurun dat de prijs die Suriname betaalt om in deze deal te participeren voor 30 procent veel te hoog is en er teveel wordt ingeleverd.

Juridische aspecten
Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) zei dat Parmessar enkele belangrijke zaken aan de orde heeft gesteld, door kritische aantekeningen te plaatsen bij veel juridische aspecten in de deals. Een daarvan is bijvoorbeeld dat nergens in de conceptovereenkomst een beveiliging is gemaakt voor het tegengaan van illegale financiële transacties. Surgold krijgt van de staat wel onbelemmerd bankrekeningen te open en te beheren. Santokhi heeft dan ook voorgesteld een nieuw artikel in de overeenkomsten toe te voegen waarbij financiële transacties onderhevig moeten zijn aan de wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT). Transacties moeten zeker niet in strijd moeten zijn met de anti-corruptiewetten.

De behandeling van de conceptovereenkomsten wordt donderdag voortgezet. Dan komt de regering in eerste ronde aan het woord om antwoord te geven op de vele vragen van het parlement. Vast staat dat wat betreft de in de deals opgenomen ‘Area of Interest’, minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen veel overredingskracht nodig zal hebben om dit te handhaven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May