Rumas-jongeren ronden civiele training af
09 Apr 2013, 22:00
foto
23 jongeren van Rumas bezig met training te Bosbivak.


Nadat hij twee keer in de gevangenis was beland voor bijkans drie jaar, heeft Benjamin Vrede zich aangemeld bij de stichting Rumas. Hij heeft niet alleen geleerd vroeg op te staan en wakker te blijven, maar ook om het criminele pad te verlaten.

Benjamin weet nu dat hij veranderingen kan brengen in zijn leven. Hij is één van de 23 jongens die vijf dagen lang een civiele training hebben gehad te Bosbivak. Aanvankelijk namen 25 werkloze jongeren tussen 16 en 26 jaar deel aan de training. Twee van hen waren echter totaal onhandelbaar en zijn weggestuurd, zegt Rumas-voorzitter Emmy Hart aan Starnieuws.

De jongeren zijn praktische vaardigheden bijgebracht, die hen weerbaar moet maken voor het dagelijks leven. “Sommigen van hen zijn ziek door drugsgebruik”, deelt Hart mee. Rumas probeert onder het project Aganar het beste te halen uit deze jongens om hen weer op het rechte spoor te brengen. De training is vandaag afgesloten met een anti-drugspresentatie. “Het is zichtbaar dat velen van deze groep toe het besef zijn gekomen dat hun leven mer waard is dan ze voorheen dachten. Degenen met een drugsprobleem beseffen de gevaren nu beter door de bijdrage van de voorlichter.”

Gezinshereniging
Benjamin belooft dat hij ernstiger zal zijn in de kerk, wat hem zal helpen, “want op eigen kracht lukt het niet.” In de volgende fase, waarin de jongeren een vak wordt bijgebracht om deel te nemen aan het arbeidsproces, wil hij elektrotechniek leren. Hij zegt dat hij wil werken, omdat hij een dochter van zeven heeft van wie hij veel houdt. Benjamin hoopt na afronding van het heel traject op gezinshereniging. Hij weet nu zeker dat hij uit de buurt zal blijven van “vrienden” die hem op het criminele pad brachten. “Ik zie mijzelf in de toekomst als een elektricien die veel geld gaat verdienen en misschien een eigen bedrijf zal opzetten,” zegt hij hoopvol en breed lachend.

Begeleider Francisco Samuel is tevreden met de vorderingen van de jongens. In de voorlaatste fase zullen de jongens stage lopen om daarna in de laatste fase in dienst te treden of zelf een bedrijf te beginnen. Het Aganar-project wordt deels gefinancierd door de Amerikaanse ambassade. Rumas heeft de civiele training zelf bekostigd.

Ivanildo Samon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May