Japan plaatst raketafweerschild tegen Noord-Korea
09 Apr 2013, 11:00
foto
Te midden van de kersenbloesem zijn in Tokyo raketlanceerders geplaatst tegen een mogelijke rakettest van Noord-Korea. (Foto: AFP)


Japan bereidt zich voor op een mogelijke rakettest door Noord-Korea. Op het terrein van het ministerie van Defensie in het centrum van Tokyo, heeft het Japanse leger patriotraketten geplaatst. Die test kan mogelijk nog deze week plaatsvinden.

De anti-raketinstallaties zijn geplaatst nadat de minister van Defensie, Itsunori Onodera, de opdracht heeft gegeven om alle Noord-Koreaanse raketten die het Japanse grondgebied dreigen te raken, neer te schieten. De reactie van Japan is niet nieuw. In het verleden zijn bij rakettesten van Noord-Korea soortgelijke opdrachten gegeven en maatregelen getroffen.

Er zijn ook oorlogschepen met het raketafweersysteem Aegis ingezet als een schild in de wateren tussen het Koreaanse schiereiland en Japan. De raketlanceerders worden ook ingezet op twee Japanse militaire bases in de buurt van Tokyo als een tweede lijn van verdediging.

Musudan
Tekenen dat Noord-Korea mogelijk een rakettest voorbereidt, heeft in Japan geleid tot grote bezorgdheid. Bij vorige rakettesten bleek dat Japan ligt in de aanvliegroute.

In een verscherpte woordenoorlog met Zuid-Korea en de Verenigde Staten van Amerika (VSA), heeft Noord-Korea gedreigd Amerikaanse militaire bases in Japan aan te vallen. Sommige van deze bases zijn in het grotere Tokyo gebied, een dichtbevolkte stedelijke zone van 33 miljoen mensen.

De Amerikaanse militairen hebben ook hun eigen Patriot-raketafweersystemen op bases op Okinawa, het Japanse eiland waar de meeste van de 50.000 Amerikaanse militairen in het land zitten. In het weekend lieten Zuid-Koreaanse functionarissen weten dat Noord-Korea zich mogelijk voorbereid op een test met de Musudan, een nieuw middellange afstandsraket, die Japan overal kan raken en mogelijk zo ver komt als het Amerikaanse grondgebied van Guam. In tegenstelling tot de raketten die in de voorgaande tests zijn gebruikt, zeggen experts dat de Musudan hoofdzakelijk is ontwikkeld voor gebruik als wapen. De voorgaande raketten waren bedoeld om satellieten te lanceren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May