Geen staatsbegrafenis voor oud-premier Thatcher
08 Apr 2013, 14:00
foto
Margaret Thatcher (13 oktober 1925 - 08 april 2013) werd in 1990 door haar eigen partij vervangen. (Foto: Reuters)


Oud-premier Margaret Thatcher krijgt geen staatsbegrafenis. Ze krijgt wel dezelfde status als prinses Diana en de koningin-moeder. Barones Thatcher (87) is vanmorgen overleden aan de gevolgen van een beroerte.

Premier David Cameron heeft zijn buitenlandse reis in Madrid afgebroken na het nieuws van haar verscheiden. Ook de gesprekken met zijn de Franse president François Hollande zijn gecanceld. “We hebben een groot premier verloren, een groot leider, een grote Brit,” sprak Cameron. “Ze redde ons land, en ik geloof dat ze de geschiedenis zal ingaan als de grootste Britse vredes-premier.”
Haar uitvaartceremonie met volledige militaire eer zal plaatsvinden in de Londonse kathedraal St Paul’s.

BBC-politiek redacteur Nick Robinson zei dat Thatcher een controversiële politicus was die “passie” inspireerde bij zowel haar critici als supporters. Haar regering privatiseerde verschillende staatsbedrijven en was een jaar lang in impasse met de vakbonden tijdens de staking van mijnwerkers in 1984-1985. Zij was ook aan het bewind toen de Britten een oorlog voerden na de invasie van Argentinië op de Falklandeilanden in 1982.

Thatcher overleefde een moordaanslag in 1984, toen de IRA (Iers Republikeins Leger) de Brighton Grand Hotel bombardeerden. Zij verbleef in het hotel voor de jaarlijkse conferentie van de Conservatieve Partij.

Tijdens haar latere jaren in de regering werd zij meer en meer geassocieerd met euro-scepticisme. Ze wordt ook gezien als één van de belangrijkste krachten achter de val van het communisme in Oost-Europa. In 1990 slaagde ze er niet in genoeg stemmen in de partij te vergaren om Michael Heseltine te verslaan en nam ze ontslag als premier.

'Land gered'
“Margaret is tegen alle verwachtingen in geslaagd,” zei premier Cameron aan de BBC. “De waarheid is dat ze niet gewoon ons land heeft geleid, maar ze heeft ons land gered.”

Een woordvoerder van Buckingham Palace zei: "De koningin was verdrietig om het nieuws van het overlijden van barones Thatcher te horen. Hare Majesteit zal een privé-bericht van medeleven sturen aan de familie."
Sir John Major, die Thatcher in 1990 opvolgde als premier, noemde haar een "ware kracht van de natuur". Hij voegde eraan toe: "Haar opvallende kenmerken zullen altijd worden herinnerd door diegenen die nauw met haar hebben samengewerkt. Moed en vastberadenheid in de politiek, en de mensheid en de vrijgevigheid van geest in persoonlijke sfeer."

Controversieel figuur
Voormalig Labour-premier Tony Blair noemde haar een "torenhoog persoon", terwijl zijn opvolger Gordon Brown haar prees om haar 'vastberadenheid en veerkracht ". Labour-leider Ed Miliband zei dat Thatcher een "unieke figuur" was die "de politiek van een hele generatie een nieuwe vorm heeft gegeven". Hij voegde eraan toe: "De Labour Party was het niet eens met veel van wat ze deed en ze zal altijd een controversieel figuur blijven. Maar we kunnen het oneens zijn en tegelijkertijd ook groot respect hebben voor haar politieke verwezenlijkingen en haar persoonlijke kracht."

Vicepremier Nick Clegg omschreef Thatcher als één van de "karakteristieke figuren in de moderne Britse politiek." Hij voegde eraan toe: "Ze mag de meningen hebben verdeeld tijdens haar tijd in de politiek, maar iedereen zal vandaag verenigd de kracht van haar persoonlijkheid en het radicalisme van haar politiek erkennen."

Thatcher trok zich in 2002 terug uit het openbaar leven. Ze kampte enkele jaren met een slechte gezondheid. In 2003 verloor ze haar man, zakenman Denis, met wie ze in 1951 was getrouwd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May