Indringende vragen DNA over gouddeals op een rijtje
08 Apr 2013, 08:00
foto
'Gebied van interesse' Surgold.


De Nationale Assemblee komt vandaag om half tien bijeen om de conceptwetten rond de gouddeals met Surgold en Iamgold verder te behandelen. Coalitie én oppositie hebben indringende vragen gesteld aan de regering. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft het graag dat de regering niet wacht tot alle assembleeleden aan het woord zijn gekomen, maar zich alvast voorbereid op de antwoorden.

Simons zette met de rest van het parlement de meest cruciale punten waarover de meerderheid van het college struikelt, op een rijtje. In de concept-overeenkomsten wordt uitgegaan van voortzetting van de twaalf-urige werkdag in de goudsector. Hier heeft de volksvertegenwoordiging er moeite mee. Ook het huisvestingsvraagstuk is een heet hangijzer. Nu moeten de werknemers twee weken achter elkaar op Rosebel blijven en daarna mogen ze een week naar huis.
De exclusieve rechten die toegekend worden aan Surgold (joint venture Suralco en Newmont) in de 'Area of interest' is een heikel punt. Surgold heeft een concessie van 17.000 ha maar wil in een groot gebied de eerste keuze hebben voor exploitatie. Al zouden andere investeerders belangstelling hebben, mag er pas toestemming gegeven worden als Surgold groen licht hiervoor geeft.

Nog meer vraagtekens
Wat bij volksvertegenwoordigers moeilijk door de keel gaat, is dat een vaste 6% royalty is afgesproken met Surgold. Verwacht wordt dat de goudprijs verder zal stijgen. In de conceptovereenkomst van 2010 was er sprake van 'glijdende schaal', waarbij de royalty bijgesteld wordt op basis van de internationale prijs. Waar helemaal geen begrip voor is dat Surgold eist dat wanneer de staat Suriname ooit met een andere maatschappij een royalty onder de 6% overeenkomst, met terugwerkende kracht de goudmaatschappij ook hetzelfde percentage zal betalen.

Assembleeleden willen ook weten hoe de regering de investering van US$ 402 miljoen zal ophoesten en op welke wijze dit bedrag terugbetaald zal worden. Er is ook nog geen haalbaarheidsstudie gemaakt. Er is duidelijkheid gevraagd naar de milieu-effecten en het energievraagstuk. Ook de positie van stammen die in de gebieden wonen en hinder zullen ondervinden van de mijnbouwactiviteiten, moet nader onder de loep worden genomen. Assembleeleden dringen maandenlang aan op een lijst waarin duidelijk staat aangegeven welke goudconcessies aan wie en wanneer zijn uitgegeven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May