Paramaccaners herbevestigen onderhandelingscommissie
07 Apr 2013, 15:30
foto
Tijdens de krutu op Langa Tabbetje hebben de Paramaccaners het voor elkaar gehouden de onderhandelingscommissie te behouden. (Foto: Isaak Poetisi)


De stam der Paramaccaners heeft de onderhandelingscommissie onder voorzitterschap van Adriaan Adawde herbevestigd. Dit is gisteren gebeurd tijdens een krutu te Langa Tabbetje.

Deze commissie onderhandelt namens de stam met de verschillende ondernemers, waaronder de goudbedrijven, in het gebied om voordelen te halen. Twee weken geleden al eisten de Paramaccaners handhaving van de onderhandelingscommissie.

Granman Samuel Forster had de commissie op 13 maart per deurwaardersexploot laten weten dat zij niet langer bevoegd was om te onderhandelen. Voorafgaand aan de krutu gisteren had het traditioneel gezag overeenstemming bereikt met granman Forster. Bij dit vooroverleg waren ook minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling en de assembleeleden Walther Bonjasky en Marinus Bee (ABOP). Kapitein Sinfo Sanna van het dorp Sikien Tabiki heeft de boodschap overgebracht, waarna met een plengoffer het besluit is bekrachtigd.

'Niet blij'
Commissievoorzitter Adriaan Adawde zegt in een eerste reactie dat hij niet blij kan zijn. Een deurwaarde exploot is volgens hem niet iets waarmee lichtelijk moet worden omgesprongen. "We gaan binnen de commissie hierover beraadslagen en zullen vervolgens terugkoppelen naar de stam om verzekerd te zijn van het verder fungeren van de commissie."

Minister Betterson is blij dat het traditioneel gezag van de Paramaccaners zelf de ontstane situatie hebben opgelost. Parlementariër Bee heeft beloofd het standpunt van de stam, maandag in het parlement bekend te maken.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May