LVV investeert in verbetering van proeftuinen
07 Apr 2013, 09:30
foto
Sucadeplantjes en plantenkas te Dirkshoop in Saramacca. (Foto: Raoul Lith)


Proeftuinen zijn belangrijk voor onderzoek en verzamelen van gegevens. "Het gaat om een genetische databank dat van belang is voor de toekomst", zegt Gerrit Breinburg, directeur van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Minister Hendrik Setrowidjojo merkt tijdens een bezoek aan de proeftuinen te Dirkshoop en La Poule in het district Saramacca op dat hij tevreden is met de verbeteringen.

President Desi Bouterse heeft gesteld dat Suriname een voedselschuur moet worden voor het Caribisch gebied. “Het is een proces, de aanzet is gedaan, de missie is duidelijk, maar we hebben nog een lange weg te gaan”, zegt de minister aan Starnieuws. De bewindsman zegt dat landelijk de proeftuinen worden gerehabiliteerd, maar ook de training en begeleiding van de boeren is nodig. De voedselzekerheid én veiligheid staan daarbij centraal.

Onderzoek en opleiding
Breinburg zegt dat onder begeleiding studenten in de proeftuinen onderzoek doen. Er zullen ook trainingen worden gegeven. De kassen zijn ook speciaal gebouwd om mensen op te leiden hoe hierin te werken. Deze trainers zullen ingezet worden om ondernemers op te leiden en te observeren wat er gebeurt in het veld, vertelt de LVV-directeur.
Op Dirkshoop is behalve een nieuwe beheerderswoning en plantenkas ook de aanplant aangepakt. Er zal in de tuin behalve andere gewassen, speciaal twee hectare aan sucade geplant worden, die verkocht zal worden.

Volgens de districtscommissaris van Saramacca, Aroenkoemar Ramdhani, is er decennialang niet voldoende geïnvesteerd in de proefstations. “De informatie die we gebruiken halen we van de producenten uit het buitenland. Maar is dat correct? Moeten de proeven niet uit Suriname zelf komen om aan de landbouwers door te geven?” vraagt hij zich af. Hij vindt het daarom belangrijk dat LVV investeert in de landbouwsector en aandacht besteed aan de proeftuinen.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May