Extra media aandacht voor moedwillige laatkomers in DNA
06 Apr 2013, 09:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons. (Archieffoto)


Vanaf maandag krijgen nonchalante assembleeleden die structureel laat zijn op vergaderingen of verzuimen zonder grondige redenen, extra media aandacht. “Ik ben er nu echt moe van om steeds laat te beginnen of geen quorum te hebben”, zei assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vrijdag aan het eind van de openbare vergadering.

Toen zij hierover begon, bleek al snel dat de voorzitter haar leden aan het voorbereiden was op een nieuwe fase en aanpak van dit probleem. “Ik bespreek het met u, omdat vanaf maandag ik dit zal toepassen. Wanneer een half uur na de aanvangstijd van de vergadering leden niet aanwezig zijn en de presentielijst niet hebben getekend, zal Simons ervoor zorgen dat officieel in de microfoon ten overstaan van de media de namen van de laatkomers en afwezigen worden opgenoemd.

Volk de baas
Simons merkte op dat er geen andere rechtmatige middelen zijn om dit gedrag af te straffen. Zij hield dit ook voor aan de leden. “U hebt eigenlijk geen baas boven u, slechts theoretisch is het volk uw baas, dus gaan we de kiezers ook laten weten wie zich wel of niet schuldig maakt aan dit gedrag. Ik ben moe maar we zijn volwassen mensen en kan u niet straffen maar het volk is uw baas”, zei Simons. Deze week is de behandeling begonnen van de concept goudovereenkomsten met Surgold en Iamgold. Nadat op de eerste dag de openbare behandeling helemaal niet heeft kunnen plaatsvinden door laatkomers, afwezige leden en een discussie rond de spreektijd, zijn daarna de vergaderingen steeds later dan de geplande aanvangstijd begonnen. Ook vrijdag was dat het geval. De vergadering was voor 10.00 uur uitgeschreven maar begon pas na 12.00 uur.

Simons heeft bij het voorbereiden van de leden gezegd dat deze maatregelen niet van toepassing zijn voor personen die om een politieke zienswijze de presentielijst niet tekenen. Zij doelde hiermee op de leden van de oppositie die een andere interpretatie hebben over het verlenen van quorum en het tekenen van de presentielijst. De maatregel geldt voor leden die gewoon nonchalant omgaan met de tijd en zonder bericht verzuimen. Simons heeft de fractieleiders gevraagd ook een goed gesprek te hebben met hun leden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May