Parmessar: Welvaart ligt voor het grijpen met gouddeals
05 Apr 2013, 07:00
foto


Hoewel Rabin Parmessar, commissie van rapporteurs die de gouddeals heeft voorbereid, de vooruitzichten toejuicht, plaatst hij ook kritische kanttekeningen. Hij vindt dat de durf moet worden genomen om US$ 402 miljoen te investeren in de goudsector, maar hij wil weten welk financieringsmodel de regering zal hanteren. Parmessar zei dat welvaart wordt nagestreefd. "En welvaart ligt in het verschiet, het ligt voor het grijpen", zei aan het einde van zijn ruim drie uren durende 'bloemlezing'.

Met de aanname van de conceptwetten en de uitvoering van de overeenkomsten met Surgold en Iamgold, wordt de jaarlijkse goudproductie van bijkans 400.000 troy ounce, naar 875.000 troy ounce, en binnen een paar jaar mogelijk naar een jaarproductie van 975.000 troy ounce. "Beseffen we wel mevrouw de voorzitter, dat we praten over meer dan een verdubbeling van de huidige goudproductie in Suriname? Het gaat om bijkans 18.000 kilogram meer aan goud per jaar" zei hij zich richtend tot assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Het Surinaamse aandeel in die jaarlijkse meer productie van 18.000 kilogram, is 4.700 kilo. Op basis van de huidige goudprijs, gaat het om een additioneel bedrag van US$ 242 miljoen op jaarbasis.

Positieve effecten
Parmessar zei dat in de eerste drie jaar er 5000 arbeidsplaatsen bijkomen bij de opstart van de mijn en de bouw van de fabriek. Hij had het over 1500 permanente arbeidsplaatsen in de productiefase. Hij wees ook op de spin-off voor het bedrijfsleven en lokale contractors.

Volgens Parmessar zal er maximale profijt tot stand gebracht worden voor de samenleving. De voorzitter van de commissie van rapporteurs ging uitgebreid in op de voordelen die het land zal hebben. In Rosebel zal met 30% worden geparticipeerd in de uitbreidingsactiviteiten en in Surgold 25%.

Vraagpunten
Parmessar kreeg volle ondersteuning van het parlement over het niet toestaan van een 12-urige werkdag. Hij wil ook goede controle op 3.5% managementfee die betaald moet worden. Hij stelde vragen aan de regering over de kostprijs van energie. De staat levert voor de duur van tien jaar de energie voor een prijs van 11 dollarcent per kilowattuur. "Is dit niet lager dan de huidige prijs die Rosebel betaalt? Zo ja, is die prijs lager dan de kostprijs? Wat is de kostprijs trouwens? Graag zien wij dat de minister deze kwestie verduidelijkt aan het parlement", stelde Parmessar.

Ook de 'Area of interest' (interesse gebied) is een heet hangijzer. Deze kwestie werd ook ernstig bekritiseerd door Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh. Het hele parlement is tegen exclusieve rechten door Surgold. Indien een ander dan Surgold een recht aanvraagt binnen het gebied van interesse dan dient de Staat de multinational te informeren hierover en haar te vragen als zij afziet van het recht op dat gebied. Als Surgold ervan afziet, dan wordt de aanvraag van de derde in behandeling genomen en wordt daarop beslist overeenkomstig de voorwaarden van de Mijnbouwwet. Als Surgold wel interesse heeft, dan heeft ze voorrang op de andere aanvrager. Parmessar uitte zijn bedenkingen op het exclusiviteitsrecht en wil hierover verduidelijking van de regering.

Royalty
"Overeengekomen is een flat rate van 6% voor royalty’s, en wel 6% van de Net Smelter Returns. Dat wil zeggen dat de kosten voor verwerking en transport daarvan zijn afgetrokken. Ik werp de vraag op waarom gekozen is voor dit percentage. Waarom is ook hier niet voor een sliding scale model gekozen, dat wil zeggen een hogere royalty bij een hogere goudprijs?", wil Parmessar weten.

De inschatting is dat de goudprijs zal stijgen in de nabije toekomst. De parlementariërs wil weten of het land zich hiermee niet benadeeld. Over de royalty’s is gesteld dat indien de regering een overeenkomst sluit met een andere partner, waarbij er sprake zal zijn van een lagere royalty, Surgold deze lagere royalty ook kan claimen, en wel met terugwerkende kracht, de zogeheten 'Most Favoured Nation' clausule. "Dat kan toch niet. Hoe kan men van ons verwachten dat wij hiermee akkoord gaan? De regering kan zich niet laten limiteren op deze wijze. Iedere overeenkomst is anders, de omstandigheden zijn steeds anders, en wij moeten vrij zijn om de voor ons meest gunstige afspraken te kunnen maken met toekomstige partners. Ik vind deze bepaling heel vergaand. Ik vind het niet fair van de maatschappij. Dit is onacceptabel mevrouw de voorzitter!" stelde Parmessar. De vergadering wordt vandaag voortgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May