Henk Ramdien: We hebben alles gehaald uit de gouddeals
03 Apr 2013, 14:50
foto
Henk Ramdien, voorzitter onderhandelingscommissie Surgold.


“Er viel niets meer uit de onderhandelingen te halen, we hebben er alles uit gehaald wat te halen viel”, zegt Henk Ramdien, voorzitter van het team dat onderhandeld heeft met Surgold (joint venture Suralco en Newmont). Deze onderhandelingen hebben geleid tot een conceptdeal waarin Suriname met 25 procent participeert in de op te zetten mijn.

Ramdien stelt dat dit ook geldt voor de nieuwe deal met IamGold, die heeft geresulteerd in een 30 procent participatie voor Suriname. Ramdien zegt dat de regering en de commissie alle antwoorden klaar hebben op de vele kritieken en kanttekeningen die in de afgelopen maanden zijn gemaakt over de beide deals.
Vandaag wordt voor het eerst vergaderd in De Nationale Assemblee over de deals. In de uitgelopen huishoudelijke vergadering kan er nog geen overeenstemming over de spreektijd worden bereikt. De openbare vergadering die voor 12 uur uitgeschreven was, kan nog niet beginnen.

Geen ingrijpende wijzigingen verwacht
Ramdien zegt dat hoewel er kritische kanttekeningen zijn gemaakt vanuit het maatschappelijk middenveld zij toch een behoorlijke bijdrage heeft geleverd waardoor de conceptdeals verfijnd kunnen worden. De hoofdonderhandelaar weet nu niet te zeggen hoe deze kwestie in het parlement zal aflopen, maar verwacht niet dat er indringende wijzigingen gemaakt moeten worden. Volgens hem hebben beide commissies al het onderste uit de kan gehaald. De commissie die heeft onderhandeld met Iamgold staat onder leiding van John Sew A Tjon.

De commissies hebben wel degelijk een ‘worst case scenario’ gemaakt, deelt Ramdien mee. In dat geval zou er eerst sprake van moeten zijn dat de internationale goudprijs beneden de USD 1000 per troy ounce zou gaan. “Ik zie het niet daarnaar toegaan maar dat de prijs rond de huidige USD 1600 zal blijven. Dit komt door de internationale financiële situatie en met name de crisis in Europa. Volgens Ramdien wordt de situatie op het internationaal forum goed in de gaten gehouden. Van de gunstige prijs zal gebruik moeten worden gemaakt en er moet een welvaartsfonds opgezet worden voor wanneer het minder goed gaat.

Investering en area of interest
Ramdien zegt dat de commissies zich helemaal niet hebben bezig gehouden met de vraag hoe Suriname aan de US$ 400 miljoen moet komen om in de gouddeals te participeren. “Wij hebben ons als commissie daar niet mee bezig gehouden. Die opdracht is voor de president van de Centrale Bank en de minister van Financiën“, zegt Ramdien. Hij bevestigt wel dat wat de financiële paragraaf betreft er nog behoorlijk wat uitgewerkt moet worden.

Over de spraakmakende 'area off interest' in de deals, zegt de onderhandelaar dat tijdens de gesprekken een verhoogde productie aan de orde is gekomen. “Met de Merian-mijn zijn we maar voor tien jaar gegarandeerd van een goudreserve terwijl we praten over een verbintenis van zeker 25 jaar. Dus die 'area of interest' is erbij gebracht, waarbij Suriname blijft participeren in het geheel, maar dan met meer goudvoorraden”, zegt Ramdien. Hij stelt er nadrukkelijk bij dat het niet betekent dat het aandeel van Suriname in de deals daardoor wordt vergroot. “We hebben een afspraak gemaakt voor en bepaald percentage en daar gaan we ons aan houden”, zegt Ramdien die niet van mening is dat dit in het nadeel is van Suriname. “Het is een beleidsaangelegenheid. Het enige dat mogelijk is, is praten over een vergroting van de productiecapaciteit”, zegt hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May