Matawai Banya herleeft tijdens Carifesta XI
03 Apr 2013, 10:00
foto
Een glimp van de Banya dans zoals opgevoerd in de Amos Sporthal. (Foto: Carifesta XI-commissie)


De bijna in vergetelheid geraakte Banya Marron dans zal herleven tijdens Carifesta XI. De aanzet is met het allereerste Banya dance festival gegeven.

De Banya dans is een oude dans dat de voorouders van de Matawai Marrons, hadden ontwikkeld, nadat ze de slavernij waren ontvlucht. “De vrije Matawai-gemeenschappen langs de Boven Saramaccarivier zijn door hen gestart,” zegt Ronald Black van de Matawai Village Community Foundation. “Wij willen dat onze jongeren hun culturele erfenis kennen, onderhouden en behouden.” De stichting wil jonge dansers en drummers trainen en elk jaar rond de paasdgen een Banya festival organiseren. In de Amos Sporthal is zaterdag het eerste festival gehouden.

De Banya wordt op een speciale ritme gedanst dat met apintiedrums, een smalle houten bank en drie ‘seki seki’ percussie instrumenten wordt voortgebracht. Banya verwijst naar een zijdelingse beweging. De specifieke schouder- en arm bewegingen, evenals de danspassen met de zijkant van de voeten zorgden keer op keer voor luid gejuich van het publiek in de hal.

“We ondersteunen deze jongeren organisatie, die het eerste Banya festival in ons land hebben georganiseerd, met scriptwriting, belichting , geluid en versterking van hun organisatorische capaciteiten”, zegt Carifesta XI- management assistent, Vernon Fredison.

Het Caribische kunst- en cultuurfestival, Carifesta XI, wordt van 16 tot en met 25 augustus in Suriname gehouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May