Braziliaanse junta hield Pele in de gaten
03 Apr 2013, 03:30
foto
Documenten tonen dat de militaire junta onderzoek deden naar het leven en werk van Pele.


De Braziliaanse voetballer Pele was één van de duizenden mensen die in de gaten werden gehouden door de autoriteiten tijdens het militair bewind in Brazilië in de periode 1964-1985. Uit documenten die onlangs zijn vrijgegeven, blijkt dat er diepgaand onderzoek is geweest naar het leven van Pele.

Zijn dossier is één van 300.000 documenten uit het militaire tijdperk dat maandag publiekelijk is gemaakt. De autoriteiten controleerden zijn persoonlijke, sport en financiële activiteiten.

Ambtenaren van het tijdperk hebben de gegevens nauwgezet bijgehouden in hun poging mogelijke tegenstanders van het militaire regiem te identificeren. De staatsarchieven van Sao Paulo hebben de bestanden gepubliceerd om meer informatie en duidelijkheid te geven over de periode, waarin linkse activisten en mensen die ervan werden verdacht met hen te sympathiseren, genadeloos werden onderdrukt.

Dilma Rousseff gemarteld
Tijdens deze periode zijn zo’n 500 mensen gedood of verdwenen in Brazilië. Het is een veel lager aantal dan in kortere periodes van het militaire bewind in de buurlanden Argentinië en Chili. Maar duizenden Brazilianen werden gemarteld, verbannen of beroofd van hun politieke rechten.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff, die zelf gemarteld en gevangen was gezet onder het militair bestuur, heeft vorig jaar een waarheidscommissie ingesteld die de mensenrechtenschendingen in het verleden moet onderzoeken.

Uit de vrijgegeven dossiers blijkt dat de autoriteiten een lijstje bleven bijhouden van Pele's activiteiten in de jaren 1970, met inbegrip van zijn financiële administratie en onderzoek naar vermeende aanvallen op zijn huis in de stad van Santos.

De documenten tonen aan dat de autoriteiten ook onderzoek deden naar andere publieke figuren, zoals zanger Roberto Carlos, tv-showpresentator Silvio Santos en Hebe Camargo en auteur Monteiro Lobato.

Pele, geboren als Edson Arantes do Nascimento, won zijn eerste World Cup in 1958 op 17-jarige leeftijd. Hij won deze nog in 1962 en 1970 en scoorde meer dan 1.200 doelpunten gedurende zijn hele carrière.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May