Surinaamse jeugd krijgt meer toegang tot ICT
02 Apr 2013, 19:30
foto
Afgevaardigden van groepen die betrokken zijn bij het ICT-project, tijdens een brainstormsessie. (Foto: Minov)


In het district Saramacca start volgend schooljaar op basisscholen een pilot-project van IT for World Kids (IT4WK) voor het ondersteunen van onderwijs door Informatie- en Communicatie Technologie (ICT). IT4WK zal 195 computers inzetten voor het project, dat in samenspraak met ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) wordt uitgevoerd.

Het is de bedoeling om de jeugd in Suriname toegang te bieden tot de wereld van ICT en de mogelijkheden die deze biedt, nu en in de toekomst, zegt de voorlichting van Minov over het project. Afgevaardigden van groepen die met de uitvoering te maken hebben, zijn onder leiding van onderwijsminister Shirley Sitaldin bijeen gekomen om te brainstormen over het project.

Stageplaats
Hoewel het project in eerste instantie bestemd is voor het basisonderwijs, zullen ook studenten van het Natuur Technisch Instituut (Natin) bijdragen aan het geheel. Zij krijgen bij IT4WK een volwaardige stageplaats en zullen van daaruit de docenten instrueren en onderhoud plegen aan de computers. Op deze manier leren zij vaardigheden die zij in de toekomst bij hun werk kunnen gebruiken. “Dit zal voor hen mede als stimulans kunnen dienen om zich verder te ontwikkelen binnen de ICT-wereld, waarbinnen een schrijnend tekort is aan mankracht”, zegt de Minov-voorlichting.

Het project zal na evaluatie in een vervolgfase uitgebreid worden naar andere districten en zich ook richten op vroegtijdige schoolverlaters en digibeten. Zij zullen zoveel mogelijk geïnteresseerd worden voor opleidingen binnen de ICT-sector. Tegenwoordig is ICT-kennis overigens ook voor het uitoefenen van beroepen binnen andere sectoren van essentieel belang, geven de dragers van het project aan.

IT4WK wordt gedragen door de Stichting World Smart College uit Suriname en Stichting Vrouwen Aan Het Werk en Stichting Edutwin uit Nederland. Bij de samenwerking tussen Minov en IT4WK zal het bedrijfsleven ook betrokken worden. Zo hebben SLM, Kersten Holding en Telesur al aangegeven als sponsors te zullen optreden. Het Minov moedigt andere bedrijven aan ook een bijdrage te leveren aan het uitvoeren van dit project waarin het Surinaamse kind centraal staat, zegt de voorlichting van het ministerie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May