Bond zal werkneerlegging Rosebel niet ondersteunen
02 Apr 2013, 01:00
foto


De Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) en de directie zijn nog steeds in onderhandeling over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname heeft partijen gevraagd om met elkaar om de tafel te gaan zitten voor het bereiken van een oplossing. Een deel van werknemers op Rosebel is ontevreden over de gang van zaken en overweegt het werk neer te leggen. "Wij zullen geen actie vanuit de bond ondersteunen", zegt Freddy Brug aan Starnieuws.


Brug zegt dat bij de Bemiddelingsraad een persstilte is afgesproken over de onderhandelingen. Daarom kan er geen informatie gegeven worden over de stand van zaken. Ook de werknemers op Rosebel in Brokopondo hebben geen informatie. De geruchten worden hierdoor flink gevoed. Op 5 april kan er mogelijk een doorbraak komen.

12-urige werkdag
"Ik kan niks zeggen over wat er die dag besproken zal worden. In elk geval moeten we niet naar de Bemiddelingsraad op 5 april en ook niet naar de regering", ontkracht Brug informatie die de leden met elkaar delen. Ook vanuit de directie van Rosebel/Iamgold is duidelijk gemaakt aan de medewerkers dat een werkneerlegging niet geaccepteerd zal worden.

Het voornaamste struikelblok is de 12-urige werkdag die de arbeiders maken. Een deel wil dit behouden, terwijl de bond zich er sterk voor maakt om over te gaan tot een normale werkdag. De werknemers willen niet achteruitgaan in inkomsten. Het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) moet een nieuw besluit nemen of er weer toestemming gegeven wordt aan de goudmaatschappij om de 12 uren te handhaven. Ook in de nieuwe conceptovereenkomst met Iamgold en Surgold wordt uitgegaan van een 12-urige werkdag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May