Medische doorbraak in long-hartziekte
01 Apr 2013, 17:00
foto


Professor dr. Kewal Asosingh heeft baanbrekend onderzoek verricht op het gebied van long- en hartziekten. Asosingh is van Surinaamse afkomst en is verbonden aan de Cleveland Clinic in de Verenigde Staten van Amerika. De bevinding is als één van de top 10 baanbrekende onderzoeken van 2012 aangemerkt en is gepresenteerd voor het Amerikaanse Congres.

Het onderzoek dat Asosingh heeft geleid, toont aan dat stamcellen in het beenmerg van deze patiënten afwijkingen vertonen die de ziekte veroorzaken en opent de weg voor nieuwe behandeling van deze dodelijke ziekte.

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een zeldzame aandoening die gemiddeld 1 tot 2% van de wereldbevolking treft en kent een hogere incidentie in etnische groepen. De meeste patiënten zijn van middelbare leeftijd, maar sinds recent komt PAH ook meer voor bij jongeren. De eerste symptomen zijn vaag zoals vermoeidheid en kortademigheid. Het duurt gemiddeld dan ook 1 tot 2 jaar voordat een nauwlettende arts de patiënt naar pneumo-cardiologie doorverwijst waar de juiste diagnose wordt gesteld.

Rechterkamer van het hart
De longslagaders, die het bloed vanuit de rechterkamer van het hart naar de longen voert voor opname van zuurstof, is bij deze ziekte zwaar aangetast. De slagaders worden beschadigd waardoor ze hun elasticiteit verliezen en er vervorming in de vaatwand optreedt. Door deze pathologische veranderingen stijgt de bloeddruk in de longslagaders wat een vergroting van de rechterkamer veroorzaakt, omdat dit deel van het hart nu harder moet gaan pompen om het bloed door de longen te krijgen. Uiteindelijk faalt de rechterkamer met de dood als gevolg.

“Het is als het ware een beenmerg ziekte die zich in de hart en longen manifesteert”, zegt Asosingh aan Starnieuws. “We zijn nu bezig in samenwerking met de Amerikaanse National Institute for Health (NIH), een klinische studie op te starten waarbij PAH-patiënten zullen worden behandeld met geneesmiddelen die het beenmerg onderdrukken.”

Wereldprimeur
Patiënten in een progressief stadium van PAH komen in aanmerking voor een long(-hart) transplantatie, maar het aantal beschikbare donororganen is te klein. Vandaar dat onderzoekers al decennia proberen het onderliggend oorzaak van PAH te ontrafelen. Na acht jaren hard werken heeft het onderzoeksteam onder leiding van Asosingh kunnen vaststellen dat de hematologische stamcellen in PAH dragers zijn van de ziekte wat een wereldprimeur is. Deze stamcellen in PAH verplaatsen zich vanuit het beenmerg in de bloedcirculatie. De cellen zijn overactief en produceren schadelijke stoffen waardoor ze de wand van longslagaders beschadigen en PAH veroorzaken.

“Onze team doet ook verder onderzoek naar welke genen afwijkend zijn in deze stamcellen en hoe we ze kunnen corrigeren. We hadden deze studie niet kunnen doen zonder de goede samenwerking met de patiënten die hun beenmerg hebben gedoneerd voor onderzoek,” laat de medische wetenschapper weten.

Prof.dr. Kewal Asosingh is gespecialiseerd in hematologisch onderzoek aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij komt uit een gezin van zeven kinderen, is geboren en opgetogen te Leiding 22 in Suriname en vertrok na zijn AMS-diploma met een Belgische studie-beurs naar Europa voor verdere studie. Begin jaren 2000 ontdekten wetenschappers dat hematologische stamcellen - moedercellen in het beenmerg die bloedcellen produceren - een cruciale rol spelen in het gezond fungeren van bloedvaten. De Cleveland Clinic is wereldwijd het top-ziekenhuis voor hart en vaat aandoeningen. De toen pas gepromoveerde dr. Asosingh werd toen door de Clinic gerekruteerd om de functie van hematopoietische stamcellen in PAH te onderzoeken in samenwerking met een team van pulmologen en cardiologen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May