Artist blij met goedkeuring US$ 3,8 miljoen voor REDD+
01 Apr 2013, 07:00
foto
VIDS-voorzitter Lesley Artist


Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), is blij met de goedkeuring van US$ 3,8 miljoen door de Wereldbank voor het REDD+project. Artist vertegenwoordigde samen met secretaris Ronald Makosi de speciale bijeenkomst in Washington DC. De delegatie stond onder leiding van John Goedschalk.

Artist stelt dat deze goedkeuring niet alleen een overwinning voor de regering is, maar ook voor de samenleving. Henry Leter, public relations officer van het Bureau Volkscontacten van het kabinet van de president, meldt dat hard gewerkt is om een duidelijk standpunt te presenteren namens Suriname. Er was volgens Artist jarenlang geen goede communicatie tussen het vorige bestuur van de VIDS en de overheid op dit stuk, waardoor tot twee maal toe het project werd afgewezen.

Laatste kans benut
Op aandringen van dit nieuwe VIDS-bestuur is de draad tot goede communicatie opgepakt. Het was Surinames laatste kans dit project goedgekeurd te krijgen, laat Artist weten. "President Desi Bouterse heeft dan ook alles in het werk gesteld dit zover te krijgen en dankzij de goede communicatie tussen de organisaties en de commissie mogen wij ons gelukkig prijzen", zegt Artist.

De VIDS-topman laat weten dat er onlangs in een document standpunten zijn vastgelegd tussen de Inheemsen en de overheid. "Wij hebben de overheid zover kunnen krijgen om zaken die de Inheemse raken, zoals het grondenrechtenvraagstuk en het naleven van de Universele Verklaring van de Rechten van de Inheemse en Tribale bevolkingen, volgens die richtlijnen aan te pakken. Dit geeft ons als Inheemsen de garantie dat de overheid daadwerkelijk zal gaan werken aan het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk en erkenning van dit reeds jaren voortslepende vraagstuk", zegt de VIDS-voorzitter.

Twee belangrijke punten
Artist benadrukt dat deze twee punten van groot belang zijn om dit REDD+project uitgevoerd te krijgen. De goedkeuring houdt in dat de Inheemse en Marron gemeenschappen nauw zullen worden betrokken, waarbij zij een wezenlijke bijdrage zullen leveren. Verder zal 15% van het goedgekeurde bedrag worden aangewend ter voorbereidingen en de uitvoering van het REDD+ project.

Artist heeft in Washington gewezen op de bereidwilligheid van de regering om het grondenrechtenvraagstuk op te lossen. In de regeringsverklaring is opgenomen dat de president de achtergestelde positie van de Inheemsen weg wil werken. De VIDS-voorzitter laat optekenen dat een goed plan aan de internationale gemeenschap gepresenteerd is over hoe Suriname zijn bossen duurzaam wil gebruiken voor de ontwikkeling van het land.
Het hoofdbestuur van de VIDS komt woensdag bijeen waarbij Artist en Makosi verslag zullen doen. Op deze meeting zal ook het plan worden gesproken over hoe de VIDS uiteindelijk wil komen tot een definitieve oplossing van het grondenrechtenvraagstuk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May