Paus Franciscus: ‘Verander haat in liefde’
31 Mar 2013, 11:10
foto
Paus Franciscus heeft in zijn eerste paasboodschap de wereld opgeroepen om te streven naar vrede. (Beeld: BBC)


Paus Franciscus heeft vanmorgen een warm pleidooi voor de vrede gehouden. In zijn Paasboodschap heeft de kerkelijke wereldleider opgeroepen voor vrede in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en de hele wereld.

“Lieve Syrië,” zei hij “Zoveel bloed is vergoten en hoeveel moet er nog geleden worden voordat er een politieke oplossing is gevonden?” Pasen is het belangrijkste feest in de christelijke kalender en gelovigen over de hele wereld hebben de kerk bezocht.

In Irak stroomden de katholieke kerken vol te midden van strenge beveiliging. In Zuid-Afrika hebben veel kerken hun zieke ex-president Nelson Mandela meegenomen in hun gebeden.

Vrede in de wereld
Paus Franciscus begon zijn ‘Urbi et Orbi’ (toespraak voor stad en de wereld) eenvoudig met ‘Vrolijk Pasen’. De 76-jarige paus die zijn ambtstermijn begon door nederigheid te benadrukken zei: “"Christus is opgestaan! Wat een vreugde is het voor mij om dit aan te kondigen ... Ik zou willen dat het bericht naar elk huis en elke familie gaat, in het bijzonder waar het lijden het grootst is, in ziekenhuizen, in gevangenissen.”

Zijn toespraak vervolgde hij met: “We vragen de verrezen Jezus, die de dood verandert in het leven, om haat te veranderen in liefde, wraak in vergeving, oorlog in vrede.” De paus noemde daarbij de onrustige regio’s in de wereld.

“Vrede voor het Midden-Oosten, en in het bijzonder tussen Israëliërs en Palestijnen, die moeite hebben de weg van de overeenstemming te vinden, opdat zij vrijwillig en moedig de onderhandelingen hervatten om conflict dat al veel te lang heeft geduurd te beëindigen.”

“Vrede in Irak, opdat elke daad van geweld kan eindigen, en bovenal voor het lieve Syrië, voor zijn volk dat is verscheurd door conflicten en voor de vele vluchtelingen die wachten op hulp en troost.”

Gewond door zelfzucht
Bij Afrika stond de paus stil bij Mali en Nigeria “waar de aanvallen droevig genoeg blijven voortduren”, de Democratische Republiek Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek. “Vrede in Azië, vooral op het Koreaanse schiereiland: moge meningsverschillen worden overwinnen en een vernieuwde geest van verzoening groeien."

Paus Franciscus besloot zijn paasboodschap met de woorden: “Vrede in de hele wereld, nog steeds verdeeld door hebzucht op zoek naar gemakkelijke winst, gewond door de zelfzucht die het menselijk leven en het gezin bedreigt, egoïsme dat zich voortzet in mensenhandel, de meest uitgebreide vorm van slavernij in deze 21ste eeuw.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May