Douanekorps heeft iets goed te maken met gemeenschap
29 Mar 2013, 06:00
foto


Het douane korps als oudste gewapende dienst in Suriname heeft iets goed te maken met de gemeenschap. De douane die dit jaar zijn 150-jarig bestaan viert, heeft volgens bondsvoorzitter Romeo Chin A Loi, een slecht imago, dat niet past bij het korps. Schandalen van corruptie hebben de dienst jarenlang achtervolgd. Nadat vijf douaniers recent uit de dienst zijn gezet, is er een hervormingsbeschikking gekomen van het ministerie van Financiën.

Chin A Loi zegt aan Starnieuws dat de lichting nieuwe douaniers van zestien personen deel is van een compleet nieuw korps met een nieuw imago. Uiteindelijk is het de bedoeling een korps te hebben van tweehonderd personen, onderhevig aan het hervormingsproces. Om te beginnen wordt de opleiding tot douanier volledig aangepast. Daarin zitten ook al een nieuwe integriteitstest, kennis van de dienst, nationalistisch gevoel en een verplichte opgave van vermogensbezit. Met de nieuwe lichting van zestien personen is het nieuwe korps al met 57 douaniers aangevuld van twee eerdere opleidingen. Er volgen nog twee grote groepen van ruim vijftig personen.

Betrokkenheid vakbond
Een belangrijk gegeven dat de hervorming gestalte moet geven, is de volledige betrokkenheid van de vakbond. Ook de primaire voorziening van de douane is in het plan opgenomen. “Je kan mensen met zo een economisch belangrijke taak niet opnemen in een Fiso-beloningstructuur van de overheid. We denken aan een Fiso-plus (incentives) of een apart douanestructuur-model”, zegt de bondsvoorzitter. Hoewel dat niet het belangrijkste is om de hervorming van de dienst te laten slagen, is het volgens Chin A Loi belangrijk dat douaneambtenaren kunnen rekenen op een redelijk inkomen. De instap voor de dienst zal dan ook strikt gehouden worden op het hebben van tenminste een middelbare schoolopleiding.

Met de ingreep van minister Adelien Wijnerman van Financiën met de beschikking, is ook een interim management aangesteld onder leiding van de ex-militair luitenant-kolonel Aanand Ramdjielal. “Hij is een flexibele, maar ’no nonsense’ ex-militair met daadkracht, die vooral de discipline en het imago moet terugbrengen. Hij heeft zich op verschillende plaatsen bewezen en we zijn er zeker van dat het ook bij de douane zal lukken. We hebben als dienst iets goeds te maken, de gemeenschap spuugt nu op ons maar het Imago van vroeger moet na 150 jaar zeker terugkomen”, zegt Chin A Loi.

Inzet president
In de hervormingsplannen hoort ook de bouw van een nieuw douanegebouw, waar alle diensten in worden gehuisvest. De bondsvoorman meldt dat president Desi Bouterse zich persoonlijk heeft ingezet hiervoor. De locatie wordt de oude marinebasis op het havencomplex. Daar komt ook de douane marinebasis, een helikopterdienst die zal worden ingezet voor controle in de goudvelden, een hondenbrigade en alle relevante afdelingen van het douane korps. Volgens de bondsvoorzitter is alles op een locatie voor zowel de dienst als het publiek belangrijk.

De douanebond bestaat op 19 mei 94 jaar. Chin A Loi die al 38 jaar erbij betrokken is en de langst dienende voorzitter is gaat over twee jaar met pensioen. “Ik hoop dan dat de hervorming inderdaad een feit is en dat we ons imago hebben verbeterd en dat we het goed hebben gemaakt met de gemeenschap”, zegt Chin A Loi.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May