Franse legertoppers tevreden over training in Suriname
29 Mar 2013, 00:00
foto
‘Live shooting’ training van de 120 Franse militairen in de OP Savanne achter Zanderij. (Foto Edward Troon)


Onder toeziend oog van kolonel Hedwig Gilaard, bevelhebber van het Nationaal Leger (NL), en generaal Bernard Metz, bevelhebber van de strijdkrachten gestationeerd in Frans-Guyana, heeft het Negende Marine Infanterie Regiment (RIMA) een gevechtssituatie nagebootst. “De simulatie is de afsluiting van de tien dagen ‘Live shooting’ training van de 120 Franse militairen in de OP Savanne achter Zanderij”, zegt de Franse generaal aan AFP, De West en Starnieuws. De Franse militairen vertrekken vrijdag uit Suriname.

Gilaard begrijpt heel goed waarom de Fransen graag in Suriname oefenen. “We hebben genoeg oefenterrein hier. We hebben in het verleden vaker gebruik van gemaakt, vooral met de Cascavels en de Urutus, toen ik nog commandant was van de opleidingen.” Gilaard zegt dat de winst voor het NL vooral het “meetrainen is en dat is voorlopig het voornaamste wat wij eruit halen”. Metz legt uit dat de beide legers tradities en regels hebben. “Wij trainen jullie niet en andersom worden wij niet door jullie getraind, maar we bieden trainingsmogelijkheden en we hebben waarnemers bij onze wederzijdse operaties”.

De Surinaamse bevelhebber kwalificeert de defensie samenwerking tussen beide landen als “redelijk goed, we doen veel samen zoals rivierpatrouilles”. Metz is enthousiast over de samenwerking tussen hem en Gilaard. Zo hebben zij elkaar in februari ontmoet in Cayenne en de samenwerkingsagenda voor de komende maanden uitgewerkt. “We zijn niet alleen maar partners in de bestrijding van de illegaliteit in de goudwinning, maar ook in het trainen van onze troepen zodat zij de toekomstige militaire uitdagingen aan kunnen”, zegt de Franse legertopper.

Geslaagde gevechtssimulatie
Dan volgt een harde knal en een doffe dreun, de gevechtssimulatie met scherpe munitie is begonnen. De Franse militairen voeren een aanval uit en worden ondersteund door mortiergranaten om 'de vijand' te overmeesteren. Een Franse luitenant heeft een megafoon nodig om de waarnemers dwars door al het lawaai te informeren over de bewegingen van de troepen. “Bullseye”, klinkt het enthousiast uit de megafoon wanneer een raketaangedreven granaat volop een tank raakt.

Kolonel Fabrice Berard, commandant van RIMA, is speciaal overgevlogen voor de demonstratie en zegt dat zijn mannen door deze oefeningen veel beter op elkaar afgestemd raken. Hij is zeer tevreden over het resultaat van de training, want in echte oorlogssituaties moeten militairen blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. Iedereen moet van elkaar weten hoe een gevechtsactie eruitziet en wordt uitgevoerd. Alles moet als een goed geoliede machine draaien. Dan kunnen de moeilijkste opdrachten met de minste schade succesvol worden uitgevoerd. Militairen van dit bataljon zijn momenteel gestationeerd in Frans-Guyana en ook betrokken bij ‘Operatie Harpie’. Enkelen van hen worden binnenkort gedetacheerd naar andere gebieden, waaronder Mali.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May