Ecuador wil regenwoud veilen aan Chinese oliebedrijven
28 Mar 2013, 22:00
foto
Ecuador wil drie miljoen hectare Amazonewoud veilen aan Chinese oliebedrijven. (Foto: Photo News)


Ecuador is van plan ruim drie miljoen hectare ongerept Amazonewoud per opbod te verkopen aan Chinese oliemaatschappijen. Inboorlingen zijn boos, zegt de Britse krant The Guardian. De onverzadigbare dorst naar energie van China eist wereldwijd een hoge milieu-tol, merkt de krant op.

Ecuadoraanse politici gaven maandag toelichting aan afgevaardigden van Chinese oliemaatschappijen in Beiing. Bij gelijkaardige ontmoetingen in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito, in Houston en in Parijs werd telkens geprotesteerd door inheemse bewoners van het regenwoud, aldus The Guardian. Volgens de ngo Amazon Watch, die in Californië is gevestigd, zeggen zeven oorspronkelijke bevolkingsgroepen die in het gebied leven dat ze niet hebben ingestemd met de olieprojecten, die het milieu zouden verwoesten en hun traditionele levenswijze zouden bedreigen.

"We vragen dat publieke en private oliebedrijven in de wereld niet deelnemen aan het biedingsproces dat de rechten van zeven autochtone nationaliteiten systematisch schendt door olieprojecten op te dringen in gebieden waar ook hun voorouders leefden", schreef een groep Ecuadoraanse verenigingen vorig jaar in een open brief. De Ecuadoraanse minister Andres Donoso Fabara verweet de autochtone leiders in een interview dat "ze niet aan ontwikkeling denken of aan de strijd tegen armoede".

Volgens critici speelt de staatsschuld mogelijk een rol in de plannen van de Ecuadoraanse regering. Ecuador had vorig jaar een schuld van ongeveer zeven miljard dollar bij China. China begon het Zuid-Amerikaanse land in 2009 miljarden dollars te lenen in ruil voor olie. (Bron: Belga)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May