Nelson Mandela weer in het ziekenhuis
28 Mar 2013, 10:00
foto
Nelson Mandela


De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is weer opgenomen in het ziekenhuis met een longinfectie. Volgens een presidentiële verklaring is de 94-jarige Mandela kort voor middernacht opgenomen.

In december lag Mandela al achttien dagen in het ziekenhuis voor longontsteking en galstenen. Hij wordt algemeen beschouwd als de vader van de natie voor het leiden van de strijd tegen apartheid.

Mandela was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999. Hij kampt al enige tijd met gezondheidsproblemen. Een presidentiële woordvoerder zei tegen BBC dat Mandela bij bewustzijn is en de best mogelijke medische behandeling krijgt.

Plotselinge opname
"Ik denk dat we duidelijk moeten stellen dat de artsen Madiba (Mandela) continue in de gaten houden,” zei woordvoerder Mac Maharaj. “Ze geven er de voorkeur aan om preventief te handelen en het moment dat ze merkten dat de longinfectie zich zou herhalen, hebben ze hem direct laten opnemen gezien zijn leeftijd en zijn gezondheidshistorie.”
De plotselinge opname van Mandela geeft echter reden tot bezorgdheid. Het ziekenhuis waar Mandela wordt verpleegd is niet bekendgemaakt.

In een regeringsverklaring zei president Jacob Zuma dat hij Mandela een spoedig herstel toewenst. "We doen een beroep op de bevolking van Zuid-Afrika en de wereld om te bidden voor onze geliefde Madiba en zijn familie en om ze in hun gedachten te houden. We hebben het volste vertrouwen in het medisch team en weten dat ze al het mogelijke zullen doen om het herstel te verzekeren," zei president Zuma.

Longen beschadigd
Het is de vierde keer in iets meer dan twee jaar dat Mandela in het ziekenhuis is opgenomen. In de jaren 1980 werd voor het eerst tuberculose bij hem gediagnosticeerd. Hij werd toen vastgehouden op de winderige Robbeneiland waar hij 18 van zijn 27 jaren in de gevangenis doorbracht.

Zijn longen zouden zijn beschadigd toen hij in een steengroeve van de gevangenis werkte. De ziekenhuisbehandeling die hij vorig jaar december onderging was de langste sinds hij de gevangenis in 1990 verliet. Eerder deze maand bracht hij een nacht door in het ziekenhuis na een check-up.

Mandela trok zich in 2004 uit het openbare leven terug en is sindsdien zelden in het openbaar gezien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May