Ontwerpwet Constitutioneel Hof naar Staatsraad
28 Mar 2013, 06:00
foto


De 39 artikelen tellende ontwerpwet over het in te stellen Constitutioneel Hof is voor advies ingediend bij de Staatsraad. Het document is intussen goedgekeurd door de raad van ministers. Starnieuws verneemt dat de Staatsraad de komende week een bespreking houdt over de ontwerpwet.

In artikel 144 lid 4 van de grondwet is de instelling van het Constitutioneel Hof opgenomen, maar de invulling is uitgebleven. De Krijgsraad heeft de inhoudelijke behandeling van het 8 december strafproces geschorst, totdat dit in te stellen Hof een uitspraak doet of er inmenging heeft plaatsgevonden in een zaak die bij de rechter in behandeling was. De Nationale Assemblee heeft een amnestiewet aangenomen op 4 april vorig jaar, waardoor de moorden gepleegd op 8 december 1982 straffeloos zijn gesteld. De Krijgsraad heeft geen uitvoering gegeven aan deze wet omdat hij vindt dat eerst een indringende rechtsvraag moet worden beantwoord.

Samenstelling
In artikel 1 van de ontwerpwet staat dat het Hof wordt gevormd door een voorzitter, een vicevoorzitter en drie leden, waaraan drie plaatsvervangende leden worden toegevoegd. De personen worden voorgedragen door De Nationale Assemblee en worden benoemd door de president voor een periode van vijf jaar. Zij kunnen voor nog een termijn worden herbenoemd. De secretaris en plaatsvervangend secretaris worden op voordracht van het Hof door de president benoemd.

Personen die in aanmerking komen voor het lidmaatschap moeten de Surinaamse nationaliteit bezitten en tenminste 45 jaar oud zijn. Ze moeten aan de Universiteit van Suriname of daarmee gelijk gestelde universiteit of hoge school, hetzij de graad van doctor in rechtswetenschappen of de hoedanigheid van meester in de rechten, of een daarmee gelijkgesteld graad hebben verkregen. Een andere vereiste is dat de leden tien jaar in één of meer juridische beroepen werkzaam zijn of zijn geweest of een staatsrechtelijke functie hebben vervuld.
De functies zijn onverenigbaar met het lidmaatschap van De Nationale Assemblee of een ander volksvertegenwoordigend orgaan. Leden van de regering, rechterlijke macht, Rekenkamer en de Staatsraad worden eveneens uitgesloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May