Jeugdleiders tegen negatieve uitingen anti-discriminatieloop
27 Mar 2013, 05:30
foto
Een deel van de foto's van de anti-discriminatieloop is gemanipuleerd, zegt Darryl Boetoe.


In de samenleving is er veel ophef ontstaan over het verloop van de anti-discriminatieloop, vrijdag. Klachten over de kleding en het gedrag van de deelnemers zijn het onderwerp van gesprek. Op internet gaan er foto's rond van zich misdragende en drinkende tieners tijdens de loop. De organisatie keurt racistische opmerkingen af en zegt dat er ook veel stemming wordt gemaakt.

Vooral op Facebook zijn er heftige discussies ontstaan en wordt het de organisatie zeer kwalijk genomen dat zaken uit de hand zijn gelopen. "Sowieso nemen we verantwoordelijkheid voor alles en daarom gaan we maatregelen treffen in het vervolg", deelden de organisatoren dinsdag mee tijdens een persconferentie. Darryl Boetoe, voorzitter van het Jeugdparlement, de Caricom jeugdambassadeurs, Raynel Enfield en Abigail Misdjan zijn gebelgd door de racistische opmerkingen die worden gemaakt. "De bedoeling is dat we discriminatie wegwerken. Maar het blijkt uit de reacties van mensen hoe aanwezig racisme in de samenleving nog is", concludeert Boetoe. "Maar ik grijp dit aan om in het bijzonder mijn broeders en zusters op te roepen om bewuster en voorzichtiger te zijn."

Opzet
Enfield vindt dat er opzet in het spel is en enkelen uit jaloezie op het succes nog meer olie op het vuur gooien. Op zijn tablet laat hij een van de fotocollages zien van de anti-discriminatie loop. "Je kunt duidelijk zien dat de foto’s van verschillende activiteiten bij elkaar zijn geplakt om het te doen lijken alsof dit alles op het Onafhankelijkheidsplein gebeurde". Enfield geeft aan dat het om een kleine groep ging die zich misdroeg. "Het gaat om ongeveer vijftig jongeren die de verkeerde kant opgingen bij het optreden van de brassband. Ik heb persoonlijk een eind gebracht aan het optreden van die band en hun danseressen". Een van de maatregelen is dat er geen brassbands meer zullen meedoen aan de loop, stelt de organisatie.

De organisatie overweegt om kledingvoorschriften voor de loop in te voeren. De deelnemers droegen een witte trui met opschrift 'Stop Discriminatie'. Truien werden 'vermaakt' waardoor veel bloot werd gegeven door veelal jonge meisjes. Boetoe maakt duidelijk dat de organisatie de schaarse kleding niet stimuleert. Misdjan vult aan dat iedereen moet helpen aan het voorkomen van negatieve tendensen over de loop. "Het is niet onze taak om erop te letten hoe de mensen uit huis gaan. We nemen onze verantwoordelijkheid, maar waar blijft die van de ouders , de opvoeders en de loper?".

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May