'Elke dag weer het goede nastreven is Holi-feest'
27 Mar 2013, 00:04
foto
Het optreden van een chawtalgroep na de holika-verbranding bij de mandir te Blauwgrond. (Foto: Edward Troon)


Geheel volgens de traditie is bij volle maan, een dag voor het Phagwafeest, het slechte (de holika) verbrand. Hiermee is het kwade vernietigd. De holikaverbranding, die met rituelen gepaard gaat, vond plaats in het gehele land. Veertig dagen geleden is een boom geplant, die het goede moet symboliseren. Na de verbranding waren er culturele optredens. In de ochtend wordt de as gestrooid, na gebeden van een pandiet. Daarna begint het Holifeest, waarmee het goede wordt gesymboliseerd.

"Wij hebben het kwade verdreven en behouden het goede. Daarna hebben wij de bezoekers van de mandir te Blauwgrond aangenaam bezig gehouden. Deze activiteit is georganiseerd door de jongeren", zegt Soedesh Manorath, voorzitter van de Sri Sanatan Dharm Paramaribo-noord, aan Starnieuws. Om half negen is de as afgekoeld, dan zullen we deze strooien. De hele dag door wordt er feest gevierd, waarbij chawtal-groepen optreden.

Het goede toepassen
Shenita Mathoera zegt dat zij vanaf kleinsaf van haar ouders heeft meegekregen om positieve gedachten te koesteren. "Ik laat negativiteit achter me en verwelkom elke dag weer de positieve gedachten. Hier is vergeven een deel van. Het is moeilijk maar ik probeer het elke dag. Als ik gekwetst ben, vergeef ik omdat ik met een goed gevoel verder moet. Dat is belangrijk voor mijn eigen geest en lichaam. Het kwade moet eruit en dat is voor mij ook het symbool van het Holi-feest", legt Shenita uit.

Mavish Parsadi vindt het bijzonder dat zelfs mensen die je niet kent, naar je toekomen en poeder op je gooien en zeggen 'subh Holi'. "Kijk maar hier bij de mandir. Alle bevolkingsgroepen zijn hier vertegenwoordigd. En dat vind ik zo mooi. We hebben eenheid in verscheidenheid", stelt Mavish. "Al ken je elkaar niet maar je viert samen feest". Mavish zegt dat hij in zijn dagelijks leven de Holi-gedachte toepast. "Je leert eerst lopen. Je moet met de kleine dingen beginnen om het groot toe te passen. Ik waardeer en geniet van de kleine dingen, want dat is een prikkel voor mij om door te gaan", zegt Mavish.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May