Holifeest om menselijke interactie te verbeteren
26 Mar 2013, 20:00
foto


Het Holifeest zal altijd hetzelfde blijven, maar wij kunnen de boodschap die in dit verhaal is ingebed, gebruiken om de menselijke interactie te verbeteren, relaties tussen individuen op- of uit te bouwen. We kunnen het gebruiken om ons alledaags functioneren, maar ook de initiatieven die wij ondernemen om een beter Suriname te realiseren voor allen die hier wonen en werken gestalte te geven. Zo luidt de Holi-boodschap van minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken aan de vooravond van het nationaal feest.

Vanavond wordt op verschillende plaatsen de Holika verbrand als teken dat het goede het wint van het kwade. Meer dan een miljard Hindoes vieren morgen het Holifeest. Voor minister Moestadja is Holi een van de religieuze feestdagen, “die onze eenheid in diversiteit benadrukken en een moment bieden om te reflecteren naar de zin van het leven.” De bewindsman maakt ook de relatie met Goede Vrijdag en Pasen, op vrijdag en zondag. De boodschap van zowel het Holi- als Paasfeest is de overwinning van het goede op het kwade.

Hoop en kracht putten
In de symboliek is ook verankerd de zege van voorspoed op armoede, van innovatie en modernisering op traditionalisme en daarmee van groei op stagnatie. “Wij kunnen nimmer een keuze maken voor onderontwikkeling, omdat wij onze potenties kennen en weten welke menselijke en natuurlijke hulpbronnen wij ter beschikking hebben om de groei van onze economie en daarmee de welvaart te verwezenlijken.”

Moestadja roept een ieder op om hoop en kracht te putten uit het Holifeest, “om telkens naar het hogere en het betere te streven en met voortvarendheid te werken aan de verheffing van land en volk.” De wens van de bewindsman voor deze nationale gedenkdag luidt: Moge de Holiviering ons inspireren tot rust, vrede, harmonie, orde, discipline, eerlijkheid, saamhorigheid en broederliefde, welke de basisingrediënten zijn van ontwikkeling en vooruitgang.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May