Santigron protesteert tegen gronduitgifte
27 Mar 2013, 02:00
foto
Bewoners van Santigron bij De Nationale Assemblee. (Beeld: René Gompers)


Bewoners van Santigron zijn het zat dat delen van hun woongebied aan derden worden uitgegeven. Een vertegenwoordiging van het dorp heeft dinsdag een petitie aangeboden aan De Nationale Assemblee. Hiermee vragen de bewoners aandacht van de overheid voor de situatie in hun dorp.

Santigron is een marrondorp in het district Wanica en telt ruim 700 bewoners. Salomon Emanuels, woordvoerder van het dorp, geeft aan dat het grondprobleem al eeuwen speelt. "Maar met de recente uitgiftes aan derden, is de maat nu vol. Het is al zover dat een dorpeling door de rechter bevolen is tot het betalen van een dwangsom. De grond waarop hij woont is langs de zogenaamde 'reguliere' weg aan de nieuwe eigenaar toegewezen" zegt Emanuels aan Starnieuws.

De bewoners eisen de uitgegeven gronden terug en vinden dat het woongebied wettelijk beschermd wordt en de rechten van de bewoners erkend worden. "Wij wonen er langer dan honderd jaar hier. Het is volgens de traditionele regels een marrondorp ", legt Emanuels uit die ook antropoloog is. "We hebben nog nooit officieel gevraagd om erkenning van onze grondenrechten maar dat betekent niet dat de deur openstaat voor vreemden om grond in te komen inpikken”.

De bewoners gaan ervan uit dat de overheid de zaak serieus aanpakt en met oplossingen komt. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden om het probleem internationaal aan te pakken. "Als je bij de staat je recht niet kunt halen, moet je het buiten de grenzen gaan zoeken", zegt Emanuels resoluut. "Wij gaan strijden!"

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May