Brazilië supermarkten mijden ‘Amazone-vlees’
26 Mar 2013, 10:00
foto
Veehouders verbranden grote delen van het regenwoud in het Amzonegebied voor hun vee.


De belangrijkste groep supermarkten in Brazilië zegt dat zij niet langer vlees verkopen van vee uit het regenwoud. De Braziliaanse Vereniging van Supermarkten, die 2.800 leden telt, hoopt dat haar besluit zal helpen het illegaal gebruik van het regenwoud voor weiland terug te dringen.

De ontbossing in het Amazonegebied is in de afgelopen jaren vertraagd, maar de bezetting van openbare grond blijft een probleem. Grote delen zijn omgezet in land voor grasland en sojaplantages.

De Braziliaanse Vereniging van Supermarkten (Abras) heeft haar besluit vastgelegd in een overeenkomst met het bureau van de Federale Openbare Aanklager in de hoofdstad Brasilia.

'Meer transparant'
Daniel Cesar Azeredo Avelino van het Openbaar Ministerie zegt dat consumenten zullen profiteren van deze overeenkomst. "De overeenkomst voorziet in een reeks specifieke acties om de consument te informeren over de herkomst van het vlees zowel via het internet als in de supermarkten."

Er komt een meer transparante etiketteringssysteem dat het makkelijker maakt voor consumenten om vlees uit de Amazone te onderscheiden van ander vlees. Voor winkels die artikelen verkopen van producenten die het niet nauw nemen met de wet, wordt het alleen maar moeilijker.

Kleinere winkels
Avelino zegt dat het Openbaar Ministerie nu werkt aan een soortgelijke overeenkomst met kleinere winkels. Onder het akkoord beloven supermarkten om vlees uit de gebieden van de Amazone waar illegale activiteiten plaatsvinden, zoals illegale houtkap en occupatie van openbare grond, af te wijzen.

Er is geen termijn genoemd voor de uitvoering van de maatregelen, maar volgens Avelino zullen ze binnenkort worden aangenomen. Volgens de actiegroep Greenpeace, is de uitbreiding van de vee-industrie in de Amazone de grootste oorzaak van de ontbossing in de regio.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May