Faillissement Cyprus op nippertje afgewenteld
25 Mar 2013, 00:36
foto


Europa haalt opgelucht adem. Op het nippertje is het faillissement van Cyprus voorkomen. De Cyprioten krijgen een noodkrediet van euro 10 miljard (US$ 13 miljard) van Europa. Dat hebben de Europese ministers van Financiën in de nacht van zondag op maandag besloten in Brussel.


Wereldwijd is het akkoord in Cyprus 'breaking news'. De doorbraak kwam nadat de Cypriotische president Nicos Anastasiades overeenstemming had bereikt met het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. Zij zijn de grootste financiers van het reddingsplan van het Europese lidland.

Cyprus zal strak worden gemonitord. Twee banken spelen een grote rol bij de crisis. De Bank of Cyprus zal een herstructurering ondergaan. De één na grootste bank, de Laikibank, zal uiteindelijk ophouden te bestaan. Cyprus zal met euro 5,8 miljard inkomen in het reddingsplan. Mensen die tot euro 100.000 op de bank hebben, lopen geen gevaar. Grotere spaarders zullen ook hun bijdrage moeten leveren aan het reddingsplan. Nadat het akkoord werd bereikt, is in Brussel gelijk een persconferentie belegd om het goede nieuws mee te delen. De koers van de euro ten opzichte van de dollar toonde gelijk een stijgende trend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May