Brownsberg moet behouden blijven als uniek natuurpark
24 Mar 2013, 16:15
foto
Het resultaat van illegale activiteiten van goudzoekers in de Irenekreek aan de voet van de Brownsberg. (Foto Edward Troon)


“De Brownsberg bestaat uit alle elementen van wereld bossendag, wereld waterdag en Earth hour. Dat moet toch symboliek zijn van hoe belangrijk het is voor Suriname om het natuurpark te willen behouden”, zegt minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) aan journalisten op Brownsberg. Met een persconferentie en rondleiding door de illegale goudvelden zaterdag, hebben World Wildlife Fund (WWF) Guiana's en RGB extra aandacht gevraagd voor het milieu.

“We zijn op de Brownsberg omdat we samen met de regering een aantal commitments willen doen voor de natuur en het milieu”, zegt Dominiek Plouvier, directeur van WWF Guiana's. Hij geeft aan dat zijn organisatie tussen 1998-2006 veel heeft geïnvesteerd in het natuurpark. De financiering van WWF aan Stinasu voor de Brownsberg is in 2006 stopgezet, omdat toen voorrang is gegeven aan andere projecten. “Of dat een goede of een slechte beslissing is geweest, laat ik in het midden”, zegt de Plouvier. In 2012 heeft de internationale milieuorganisatie samen met Ordening Goudsector (OGS) groot alarm geslagen over de slechte situatie van de Brownsberg. “Het probleem is complex, de goudwinning is te sterk aanwezig, terwijl de toekomst van het park toch nog altijd duurzaam ecotoerisme moet en zal zijn”, stelt Plouvier.

Behoud natuurpark topprioriteit
Kromosoeto erkent dat het probleem complex is. Behoud van de Brownsberg als enig natuurpark, staat hoog op de agenda bij het ministerie van RGB en bij de regering, maar ook de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Het natuurpark, dat jarenlang dienst heeft bewezen als onderzoeksterrein voor tropisch regenwoud, moet wederom die plaats terugkrijgen. De Brownsberg heeft een nationale en internationale reputatie als een bijzondere toeristische attractie. Voor sommige toeristen is het ondenkbaar om in Suriname te zijn geweest en niet de berg te hebben gezien. “Er is een rijke biodiversiteit hier, die eigenlijk het behoud voor de komende generaties moet garanderen. We zullen onze natuurparken- en reservaten toegankelijker moeten maken voor onze mensen, met name onze schoolgaande kinderen”, vindt Kromosoeto.

De bewindsman benadrukt dat tegelijkertijd het belangrijk is om de balans te vinden met de lokale gemeenschap. “Er zijn hier goudactiviteiten geweest, wat eigenlijk niet mag omdat we hier een gebied willen beschermen voor ons nageslacht. Samen met een aantal organisaties, ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), OGS en WWF hebben we gekeken naar alternatieven. Net zoals we gemeenschapsbos hebben, proberen we nu ook community mining te promoten. Dit is een afgebakend gebied, speciaal bestemd voor de lokale gemeenschap. Dus geen garimpeiro's. Daarmee willen we de lokale gemeenschap dan ook stimuleren om gezamenlijk te werken aan hun eigen ontwikkeling, waarbij ze ook werkgelegenheid hebben.”

Controle belangrijk
Plouvier ondersteunt de minister door aan te geven dat het om vier gebieden gaat met een totaal oppervlak van ongeveer 20 duizend hectare. Minister Jim Hok van NH is verantwoordelijk voor de uitgifte hiervan en zal de bekendmaking doen zodra alle gesprekken zijn afgerond. Wanneer dit is gerealiseerd zal het volgens Plouvier de eerste keer zijn sinds de mijnbouwwet van 1986, die toelaat dat er community goldmining consessies kunnen worden uitgegeven. Hij benadrukt dat daarmee nog niet alles is opgelost: “Het moet ook onder controle worden gehouden, want in die gebieden is ook geen kwikvervuiling toegestaan, maar dat kan allemaal onder begeleiding van de 'school of mining' gebeuren”.

De WWF-Guiana's topman is zeer tevreden over de huidige gang van zaken. Hij benadrukt dat bij WWF het niet alleen om het milieu gaat, maar het is ook een sociale en ondersteunende organisatie. “Wij zijn geen overheid, wij zijn alleen de ondersteunende partner en zo proberen wij te opereren met de regering, waar wij ook steun vinden”, verduidelijkt Plouvier. Op de vraag of zijn organisatie de Brownsberg weer financieel zal ondersteunen, antwoordt Plouvier: “WWF heeft drie jaar geleden de beslissing genomen om de financiering aan Stinasu stop te zetten. Ondertussen financieren we enkel natuurbeheer op projectbasis. Voor de berg moeten we de contributie van WWF opnieuw bekijken, na deze nieuwe mogelijkheden en als we samen met de commitments die er nu zijn positieve dingen kunnen realiseren, sluit ik helemaal niet uit dat er weer nieuwe financiering komt van het WWF”.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May