Ingezonden: BOG en rationeel geneesmiddelengebruik
24 Mar 2013, 08:00
foto


In een bericht van het BOG afkomstig, welk op 22 maart in Starnieuws onder de kop 'BOG alert over Shigella en Influenza in Maripasula', wordt het publiek onder andere geadviseerd over het gebruik van geneesmiddelen bij griep.

“Als je influenza hebt (koorts met hoesten, neusloop en lichaamspijnen) dan:
paracetamol, hoestdrank, neusdruppels en osodresi’s gebruiken om de klachten te verzachten”, schrijft het BOG.

Hoewel er soms ernstig verlopende influenza virusinfecties voorkomen, waar een specifiek antivirus geneesmiddel bij voorgeschreven kan worden, is duidelijk dat het BOG advies bestemd is voor de zeer frequent voorkomende gevallen van milde influenza, waar men geen medische hulp voor behoeft te zoeken. Voor deze gevallen geldt als grapje: met medicijnen duurt influenza één week en zonder medicijnen 7 dagen!

Als het BOG, onze autoriteit voor de preventieve gezondheidszorg, toch over geneesmiddelengebruik voor verlichting van symptomen adviseert, moet dat wel rationeel zijn, d.w.z. op basis van wetenschappelijk bewijs van nut/voordeel.
Als dan gezegd zou worden: “pijn kan met paracetamol verzacht worden of een verstopte neus kan met neusdruppels die daartoe geschikt zijn, de luchtpassage verbeteren”, uitstekend!
Van “hoestdranken” is echter niet aangetoond dat ze nuttig zijn, maar in Suriname zijn nog steeds enkelvoudige en mengsels van geneesmiddelen, onder de naam van hoestdrank in de handel, welke bij jonge kinderen, schadelijk kunnen zijn en met name ademstilstand tot gevolg kunnen hebben.

Gebruik van osodresi’s is wel het laatste dat het BOG dient te adviseren, omdat niemand weet op welke (werkzame) stoffen precies gedoeld wordt. Sinds de oudheid heeft de mens allerlei delen van plant, mens en dier als geneeskrachtig aangenomen. De behandelingen die hieruit voortvloeien behoren tot de volksgeneeskunst, let wel: geneeskunst, geen geneeskunde! Het BOG behoort evidence-based geneeskunde, d.w.z. geneeskunde gebaseerd op wetenschappelijk bewijs te propageren!

Frank Bueno de Mesquita
(Stg. t.b.v. evidence-based geneeskunde in Suriname, EBGiS)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May