Cyprus in het nauw gedreven
23 Mar 2013, 14:30
foto


Cyprus staat onder zware druk om het financiële reddingsplan van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) veilig te stellen. De Cypriotische minister van Financiën, Michael Sarris, zegt dat er “aanzienlijke vooruitgang” is geboekt in de gesprekken met deze organisaties.

Sarris zei aan Reuters dat Cyprus overweegt 25% belasting te heffen op spaartegoeden van meer dan US$ 130.000 bij zijn grootste bank. Cyprus moet voor maandag US$ 7,5 miljard bij elkaar zien te krijgen, wil hij een lening van US$ 13 miljard veiligstellen.

Het parlement heeft al ingestemd met de herstructurering van de banken van het eiland, naast andere maatregelen. De volksvertegenwoordiging heeft eerder deze week de heffing verworpen, maar de druk van de EU heeft het voorstel weer op tafel gebracht. Het eerdere voorstel betrof een heffing op kleinere deposito’s.
Sarris sprak na gesprekken met de driespan van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF. Hij zei dat de discussies zaterdagavond vroeg kunnen worden afgesloten.

Belastingparadijs
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Cyprus tot maandag de tijd gegeven om het geld voor de lening te verzamelen. Slaagt Cyprus daar niet in dan zal de ECB de middelen op de banken aanspreken, wat betekent dat deze zullen instorten en het land mogelijk uit de eurozone wordt geduwd.

Cyprus geldt als een economisch belastingparadijs. En Duitsland, dat de lijn binnen de EU bepaalt, heeft al duidelijk gemaakt dat hij een economie die de status heeft van economische belastingparadijs niet langer accepteert binnen de eurozone.
Duitsland zegt dat het geld moet komen van de banksector en beleggers die in de afgelopen jaren hebben geprofiteerd van een hoge rente. Toonaangevende Cypriotische bankiers hebben er bij het parlement op aangedrongen om een heffing te aanvaarden, maar de kleine spaarders daarbij te vrijwaren.

Wijdverspreide woede
Het eerdere voorstel dat het parlement dinsdag afwees, betrof een heffing van 6,75% voor kleine spaarders en 9,9% voor de grotere investeerders.
Het voorstel leidde tot wijdverspreide woede onder zowel gewone spaarders als grootschalige buitenlandse investeerders, velen van hen Russisch. Rusland is een belangrijke investeerder in Cyprus.

De regering vreest dat een belastingverhoging prompt tot gevolg zal hebben dat buitenlandse investeerders hun gelden zullen opnemen, waarbij één van de grootste industrieën op eiland wordt vernietigd.

De Republiek Cyprus ligt in het oosten van de Middellandse Zee, ongeveer 70 km ten zuiden van Turkije en 105 km ten westen van Syrië. Cyprus behoort geografisch gezien tot het Aziatische continent, maar wordt om politieke en culturele redenen tot Europa gerekend. Cyprus is sinds 2004 lid van de EU.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May