Zuidoost Suriname bezorgd over gezondheidsituatie
23 Mar 2013, 07:00
foto


In zuidoost Suriname zijn de mensen in rep en roer over dat Brazilianen op goudvelden ziek zijn geworden, waarbij zelfs vier doden zijn gevallen. Enkele Surinamers vertonen ook de ziekteverschijnselen. Volgens de Medische Zending en het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is er geen reden tot paniek. De situatie wordt nauwgezet gevolgd. Maar districtscommissaris Margretha Malontie van bestuursressort Tapahony wordt overstelpt door vragen van bezorgde burgers.

Edward van Eer, directeur van de Medische Zending, zegt aan Starnieuws dat alle posten van Lawa aan de Cottica in het ressort Tapanohy voorzien worden van medicijnen. Er is Tamiflu tegen Mexicaanse griep (AH1N1) aangekocht bij het Academisch Ziekenhuis. In het weekend zullen de posten die dicht in de omgeving van het Franse dorp Maripasula liggen, de tabletten ontvangen. In Frans-Guyana zijn mensen afkomstig uit de omgeving van Maripasula opgenomen in het ziekenhuis. De voornaamste klachten zijn diarree, hoesten en ademhalingsproblemen. Van Eer zegt dat het gaat om diarree en klachten die te maken hebben met de luchtweg. Volgens Van Eer is er constant rapportage en er is geen sprake van extra aanmeldingen op de medische posten.

Willen zekerheid
Twee militairen uit het Tapanahonygebied, die niet aan de Franse kant zijn geweest, zijn behandeld in het Academisch Ziekenhuis voor verschijnselen die lijken op AH1N1 en Shigella. Zij worden niet langer verpleegd in het ziekenhuis, zegt Van Eer, maar moeten nog medicamenten slikken. Het onderzoek is nog niet afgerond. Twee Surinaamse vrouwen die uit het gezondheidscentrum gevlucht waren naar de nederzetting Villagie Akontou op Surinaams grondgebied, hadden de ziekteverschijnselen ook. Santa Amoefini van het dorp zegt aan Starnieuws dat de vrouwen intussen naar de stad zijn gegaan voor behandeling.

Dc Malontie en Amoefini zeggen in afzonderlijke gesprekken met Starnieuws dat ze een betere controle willen van mensen die op en neer reizen tussen Maripasula en Suriname. Zij willen dat de overheid meer aandacht schenkt aan het probleem. Intussen hebben het BOG, de Medische Zending en het Bureau Nationale Veiligheid te kennen gegeven dat de situatie onder controle is. Ook de vliegmaatschappijen hebben instructies gekregen bij vervoer van personen uit het gebied. De dc zegt dat zij ook niet op alle vragen antwoord kan geven, want zij moet mensen die in paniek zijn opvangen. Zij hoopt op wat meer bijstand uit Paramaribo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May