Meteorologische Dienst krijgt jong kader en apparatuur
22 Mar 2013, 05:00
foto
Minister Ramon Abrahams krijgt een 'revolutionair' presentje van Cor Becker van de Meteorologische Dienst. (Foto: Raoul Lith)


De Meteorologische Dienst wordt versterkt met zestien medewerkers belooft minister Ramon Abrahams van Openbare Werken. Deze dienst vierde donderdag het vijftigjarig bestaan. Ook moderne apparatuur en huisvesting horen bij het verjaardagscadeau.

Volgens het hoofd van de Meteorologische Dienst, Cor Becker, is het aantrekken en trainen van jong kader een van de grote uitdagingen. Ook de aanschaf van meetinstrumenten voor de uitbreiding van het meteo netwerk, zoals een Doppler Radar, die steeds duurder worden in aanschaf en onderhoud, zijn volgens hem hard nodig.

Vijftig jaar geleden was er reeds een landbouw- en luchtvaart meteorologische dienst. Met de fusie van deze twee diensten in 1963 is de Meteorologische Dienst ontstaan. De eerste metingen in Suriname werden al in 1853 gedaan.
Becker hoopt de dienst in 2016 internationaal gecertificeerd te hebben. Hij deelt mee dat het gebouw van de Meteorologische Dienst voor het eerst in veertig jaar wordt gerestaureerd en nieuw interieur krijgt.Geld is bij de Meteorologische dienst een van de belangrijkste factoren. Een nieuw meteo-station kost tussen de US$ 2000 tot 3000 per stuk. Er zijn vijftig meetstations over het hele land verspreid. Toen de dienst in het leven geroepen werd, waren er ongeveer 180 stations. Tijdens de binnenlandse oorlog zijn er veel verloren gegaan. Ook een 'Early Warning Weather Systeem' staat hoog op de agenda.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May