Amafo gunt werkers Ashiana geen verhoogde toelage
22 Mar 2013, 07:00
foto


Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) vindt dat het personeel van Huize Ashiana niet in aanmerking moet komen voor een algemene verhoogde vervoerstoelage voor ambtenaren in speciale diensten. De toelage is door de raad van ministers goedgekeurd in 2012. Dit gebeurde na een onderhandeling tussen het onderhandelingsteam van de regering en de werknemersbond van Ashiana.

Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken moet uitvoering geven aan de resolutie van de regering, waarin de verhoogde vervoerstoelage van SRD 141 is goedgekeurd. Hij zegt in een brief aan zijn collega Amafo dan ook dat wat hem betreft deze kwestie allang is afgesloten. Het gaat om een missive van de regering die ook al is vervat in het staatsblad. Binnenlandse Zaken wil overgaan tot het uitbetalen van de nieuwe toelage van SRD 141 per maand.

Minister weigert
Minister Amafo weigert echter de administratie van huize Ashiana in orde te maken. Het bejaardentehuis valt onder haar ministerie. Uit correspondentie tussen Amafo en Moestadja, waarover Starnieuws beschikt, blijkt dat de Biza-minister zijn collega herhaaldelijk heeft gevraagd om de administratie in orde te maken. Toen Amafo uiteindelijk antwoordde, liet zij weten dat er volgens haar een oude regeling is tussen haar ministerie en Ashiana. Daarin is een vervoerstoelage afgesproken van SRD 32,50 per maand.

Ook nadat Moestadja haar in een zes punten tellende brief er op wees dat het nieuwe bedrag een algemene is voor ambtenaren waardoor het oude komt te vervallen, bleef Amafo weigeren en vraagt om een herziening. Moestadja heeft Amafo overigens ook laten weten dat het Georganiseerd Overlegorgaan van de overheid geen redenen heeft gezien om af te wijken van het besluit van de regering.

Onrust
Bij Ashiana heerst sinds november 2012 onrust over niet alleen deze kwestie, maar ook over de directievoering bij het tehuis. Het personeel wil nu dat Amafo uitvoert wat aan de onderhandelingstafel is afgesproken en overeengekomen met de regering.

“Er moet uitvoering gegeven worden aan het besluit van de regering”, zegt Murwin Leeflang voorzitter van de bond bij Ashiana aan Starnieuws. Na de Paasdagen komt de bond in een speciale vergadering bijeen. “Wanneer tot dan er niets is gebeurd, kan ik verzekeren dat we gaan richting volledig lamleggen van het tehuis. We zijn een verantwoordelijke bond en willen niet komen aan de zorg voor de bewoners, maar we zullen op dat moment niet schromen om gebruik te maken van het uiterste middel”, zegt Leeflang.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May