Suriname sluit leningsovereenkomst met OFID
22 Mar 2013, 03:00
foto
Minister Adelien Wijnerman ondertekent de leningsovereenkomst met de OFID. Director Latin American, Caribbean & European Regio, Anajulia Taylhardat Cordero van OFID, kijkt toe.


De uitbreiding van weggedeelte Meerzorg-Albina van de Oost-Westverbinding zal gedeeltelijk gefinancierd worden met geld uit de leningsovereenkomst die Suriname is aangegaan met het OPEC Fonds voor Internationale Ontwikkeling (OFID). Het gaat om aanvullende financiering, voor een bedrag van US$ 13.8 miljoen. De OFID-lening heeft een looptijd van 18 jaar (inclusief een grace period van vier jaar) en de rente is vastgesteld op 4.5%.

Minister van Financiën, Adelien Wijnerman heeft namens de staat de overeenkomst ondertekend tijdens de jaarvergadering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) die vorige week in Panama is gehouden. De leningsovereenkomst past in het beleid van de Surinaamse regering om de ontwikkelingsfinanciering verder te diversifiëren, zegt de voorlichting van Financiën. Het project was oorspronkelijk begroot op US$ 53.8 miljoen. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) is hierbij ingekomen met US$ 40 miljoen.

Follow up
De vergadering werd bijgewoond door ministers van Financiën en presidenten van Centrale Banken, alsook door leidinggevenden van multilaterale financiële instellingen, ontwikkelingsorganisaties en particuliere banken. Het ging om een follow up van initiële gesprekken die al in maart 2012 waren gevoerd tussen de Centrale Bank van Suriname en functionarissen van OFID. Deze gesprekken zijn in oktober vorig jaar in Tokyo door de Surinaamse monetaire autoriteiten gecontinueerd tijdens de jaarvergadering van de Wereld Bank en het IMF. Toen is ook de eerste leningsovereenkomst gesloten.

OFID is een multilaterale financieringsinstelling die in 1976 werd opgericht door de Organization of Petroleum Producing Countries (OPEC) met als doel de versterking van de relatie tussen de OPEC-lidlanden en de ontwikkelingslanden door het verstrekken van concessionele leningen ter ondersteuning van de sociaal economische ontwikkeling. Verder is een centrale focus de bevordering van Zuid-Zuid solidariteit en doet OFID ook veel aan cofinanciering met zusterinstellingen zoals de IDB en de Islamic Development Bank die beiden bijdragen in de ontwikkelingsfinanciering in Suriname, licht de voorlichting van Financiën toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May