Een jaar geëist voor posten van cocaïne in dozen
21 Mar 2013, 19:30
foto


Officier van Justitie, Astrid Niamat, heeft vandaag een jaar onvoorwaardelijk, subsidiair twee maanden hechtenis, geëist tegen de 29-jarige Lorenzo B. die elf postpakketten met hoeveelheden cocaïne op de post had gedaan. Dit gebeurde in de periode 5 maart 2011 tot en met 12 juni 2012. De verdachte bleef ontkennen, maar Niamat zegt dat de verklaringen van Lorenzo B. nergens ondersteuning vinden. Zij acht de feiten bewezen en overtuigend. Ook moet de verdachte een boete van SRD 1000 betalen.

Bij het posten van de pakketten is er wel steeds gebruikgemaakt van de id-kaart van Lorenzo B. Volgens de verdachte heeft iemand waarschijnlijk een kopie van zijn id-kaart gemaakt om de dozen te posten. Hij legde uit dat in januari 2011 in zijn auto werd ingebroken en zijn autopapieren, rijbewijs en id-kaart zijn gestolen. Hij had toen een aangifte bij de politie gedaan over zijn bescheiden, maar niet voor de inbraak. Niamat merkte op dat onderzoek in de woning van de verdachte spullen zijn aangetroffen die wel een verband hebben met de postpakketten. Zo is er tape in zijn slaapkamer gevonden. Ook een auto-onderdeel, vermoedelijk een schokkenbreker, waarvan een gedeelte op de post gezet was met daarin cocaïne verstopt. Een transparante tuinslang, waarvan vermoedelijk buisjes zijn gemaakt waarin de vloeibare cocaïne verstopt was. Ook vindt de officier het raar dat Lorenzo B. belangrijke documenten verlegd had en deze niet in orde heeft gemaakt.

Moeilijk na te trekken
De verdachte beweerde op de rechtszitting dat hij van februari tot en met mei 2011 in Nederland vertoefde. In deze periode waren er ook dozen op de post gedaan. Op 14 november vorig jaar ging hij een koffertje met kleren, schoeisel, een enveloppe met een uittreksel, kopie id-kaart en wat formulieren posten. De volgende dag werd hij door de douane gebeld en gevraagd om zich aan te melden. De verdachte werd toen voorgehouden dat er reeds elf dozen op zijn naam als afzender stonden, waarin drugs aangetroffen werd. De cocaïne zat tussen de spullen. Hij werd toen aangehouden en overgedragen aan de Narcotica Brigade. Niamant deelde mee dat zijn paspoort waarmee hij afgereisd zou zijn naar Nederland ook niet te vinden is. Hij heeft intussen een nieuwe, waardoor zaken niet nagetrokken konden worden.

Raadsman van Lorenzo, Robby Dens, merkte op dat er geen schrijftest is gedaan en ook geen handafdruk is genomen van zijn cliënt. “Wij moeten rekening houden met gestolen identiteit. In Suriname zijn wij nog niet zo ver, maar het OM kan wel hiermee rekening houden. Wat weerhoudt het OM om de buizen te vergelijken met de tuinslang? Er zijn slechts vermoedens. Ik vraag mijn cliënt integraal vrij te spreken”, stelde Dens. Het vonnis in deze zaak wordt op 18 april gewezen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May