Berenstein: Voorstel bedrijfsleven minimumloon is ‘Judaskus’
21 Mar 2013, 14:30
foto


Het voorstel van delen uit het bedrijfsleven (KKF en ASFA) voor vrijwel een compleet nieuwe wet op minimumloon, wordt door de vakbeweging verworpen. “Het is een Judaskus”, zegt voorzitter Robby Berenstein van de vakcentrale C-47 aan Starnieuws.

Deze vakcentrale heeft woensdag in een spoedbijeenkomst met haar lidbonden zich uitgesproken over de bestaande ontwerpwet die ligt bij het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) en ook over het voorstel van het bedrijfsleven. “Ze helpen niemand, alleen zichzelf en willen er ook nog 100 procent voordeel uit halen”, zegt Berenstein.

Kosten voor overheid
De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) hebben in hun concept voorstel, dat zij presenteerden in het Tripartiet Overleg, aangegeven dat zij een minimumloon willen van SRD 3. Minimumloon is geen armoedebestrijding, maar een voorziening voor tien jaar. In die periode moet de informele sector voor vijftig procent formeel worden gemaakt, waardoor dus arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Na die periode eindigt ook het minimumloon en moeten werknemers onder normale arbeidsvoorwaarden werken. De wet mag dus niet worden verbonden aan het regulierloonstelsel van de overheid.

Het bedrijfsleven stelt ook voor om in tien jaar een soort aanpassing te plegen als overbrugging. Daar worden er drie dagen gewerkt tegen een uurloon van SRD 3. Gedurende twee dagen in de week zijn de werknemers verplicht zich te laten scholen en trainingen te volgen. De kosten voor opzet van en de training zijn ook voor rekening van de overheid. De vervoerskosten naar het werk en de voeding moeten de werknemer zelf betalen. Het bedrijfsleven stelt ook nog voor dat in de eerste vijf jaren de overheid de kosten betaald voor ziektekosten, pensioenpremie en bijscholing.

Durf bedrijfsleven
Berenstein is niet te spreken over de durf die het bedrijfsleven heeft om met zo een voorstel te komen voor een minimumloonwet. “In de eerste plaats zit niemand, ook de overheid niet, te wachten op hun zogenaamde creatie van arbeidsplaatsen. Integendeel zien we uit de cijfers dat er een tekort is. Ze vragen de overheid op te draaien voor kosten. Wie is de overheid, dat zijn wij de werknemers zelf. Dus ze willen de werknemers een zo laag mogelijk bedrag betalen per uur, dan nog moet de werknemer met zijn belastinggelden en andere verplichte lasten ervoor zorgen dat de andere kosten worden betaald. Met dit voorstel wordt de samenleving nog meer dan ooit benadeeld”, zegt Berenstein.
De vakcentrale voorzitter zegt dat minimumloon alles te maken heeft met armoede bestrijding. Mensen moeten gelijke kansen hebben, zeker in een groeiende economie als de Surinaamse. “Iemand die een bedrijf wil opzetten moet voldoen aan de eis dat arbeid betaald wordt en arbeid heeft en prijs. Als niet aan die voorwaarde kan worden gedaan kan je dat bedrijf niet opzetten”, zegt Berenstein.

C-47 heeft na haar spoedbijeenkomst van woensdag een verklaring uitgegeven. Daarin wordt aangegeven dat de vakcentrale zich wel kan terugvinden in de conceptwet waaraan het Arbeid Advies College (AAC) heeft gewerkt. De enige wijziging die daarin zou moeten komen is dat er niet drie maar slechts één bedrag wordt genoemd als minimumloon. “Wij gaan voor een minimumloon van SRD 1000 per maand, hoewel de armoedegrens ver daarboven ligt”, zegt Berenstein.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May