Bedrijfsleven wil SRD 3 per uur minimumloon voor tien jaar
21 Mar 2013, 06:00
foto


Het bedrijfsleven is niet bereid om akkoord te gaan met een minimumloon van SRD 5 per uur. Volgens een conceptwet die gepresenteerd is tijdens het Tripartiet Overleg, wil het bedrijfsleven SRD 3 per uur als minimumloon. De wet moet voor tien jaar gelden, waarbij mensen in de formele economie terecht moeten komen. De vakbeweging en de overheid zullen de voorstellen van het bedrijfsleven bestuderen en commentaar op leveren.

Het bedrijfsleven stelt dat het invoeren van een minimumloon geen instrument is voor armoedebestrijding. "Dat begrip hoort bij een ontwikkelingsland. Suriname is geen ontwikkelingsland meer. Het is sinds het afsluiten van de verdragsmiddelen in 2010 een land in ontwikkeling", stellen de werkgeversorganisaties in het concept.

De menselijke factor
Het bedrijfsleven vindt dat het primair gaat om de economie. Benadrukt wordt dat welvaartsgroei gebaseerd is op arbeidsproductiviteit. In deze ontwerpwet gaat het om de menselijke arbeid. Aangehaald wordt een onderzoek van Jack Menke in 2008, waarbij bleek dat 51% van werkenden in de informele sfeer een baan heeft. Zij moeten uit deze sfeer gehaald worden. Het gaat naar schatting om 75.000 mensen.

Het concept wordt voorgesteld om binnen tien jaar na inwerkingtreding van de wet de helft van de Surinamers die nu in de informele sfeer werkzaam zijn, binnen het formele circuit te halen. Hiervoor moet de overheid de hulp in van de werkgevers. Benadrukt wordt dat de werkgevers, de private sector de ruggengraat vormen van de economie. Het probleem van 'hosselaars' moet met economische instrumenten worden opgelost.

Voorstellen
Het bedrijfsleven stelt dat de conceptwet op zakelijke uitgangspunten gebaseerd is. De economie moet in diversiteit uitgebouwd worden door mensen uit de informele sfeer te halen. Dit gaat gepaard met scholing, training, belasting betalen en sociale zekerheden ontvangen. De wet moet voor tien jaar gelden, want dan moet het doel bereikt zijn om 50% van de mensen uit de informele sfeer te halen.

Ook het minimumloon is volgens het bedrijfsleven eindig. "Er mag geen misverstand bestaan over het karakter van het minimumloon. Het is geen gewoon loon voor werk. Het is een bedrag dat mensen aan de onderkant van de samenleving in staat stelt deel te gaan nemen aan de veelzijdige kanten van het leven in een zich ontwikkelend land", stellen de werkgevers. Zij zien het minimumloon als iets tijdelijks om als hefboomfunctie te dienen, waardoor mensen in de formele economie terechtkomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May